Свет

Председник Пољске: Улазак Украјине и Молдавије у ЕУ је циљ нашег председавања Европском унијом

Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна 2022. одобрили су давање статуса кандидата за придруживање унији Украјини и Молдавији
Председник Пољске: Улазак Украјине и Молдавије у ЕУ је циљ нашег председавања Европском унијомwww.globallookpress.com © IMAGO/DAMIAN BURZYKOWSKI

Један од циљева пољског председавања Европском унијом 2025. године биће улазак Украјине и Молдавије у ЕУ, рекао је пољски председник Анджеј Дуда у телевизијском обраћању.

"Преузећемо предстојеће пољско председавање ЕУ за годину и по дана. Морамо добро да се припремимо", рекао је он, наводећи три главна циља председавања.

"Први је јачање трансатлантске сарадње, односа између ЕУ и САД, други циљ је ширење заједнице кроз Украјину, Молдавију и Западни Балкан, а у будућности и друге земље које томе теже. Трећи циљ јесте јачање енергетске безбедности Европе", навео је Дуда.

Према његовим речима "то су амбициозни циљеви".

"Да би се спровели, потребна је блиска сарадња председника, владе, Сејма и Сената. Зато ћу сутра поднети нацрт закона који ће описати обим ове сарадње у контексту председавања Пољске ЕУ", закључио је пољски председник, наводи се у саопштењу.

Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу 23. јуна 2022. одобрили су давање статуса кандидата за придруживање унији Украјини и Молдавији. Да би започеле приступне преговоре, земље треба да испуне низ услова, укључујући реформе.

Добијање статуса кандидата само је почетак прилично дугог пута ка придруживању ЕУ. Турска је кандидат од 1999, Северна Македонија од 2005, Црна Гора од 2010, а Србија од 2012.

Хрватска је била последња земља која је приступила ЕУ 2013. године, после десетогодишњег процеса.

image