Свет

Јачање јавне безбедности: Пољска затвара границу за теретна возила из Белорусије и Русије

Источна граница Пољске затворена за Белорусе и Русе
Јачање јавне безбедности: Пољска затвара границу за теретна возила из Белорусије и Русије© Photo by Omar Marques/Getty Images

Пољска планира да до даљег затвори своју источну границу за теретна возила регистрована у Белорусији и Русији, наведено је у нацрту уредбе коју је данас објавило Министарство унутрашњих послова.

Тај потез уследио је након што је белоруски суд потврдио ранију одлуку да новинар пољског порекла буде осуђен на осам година затвора, што је изазвало тензије између две земље које су већ биле јаке, пре свега због руске операције у Украјини, пренео је Ројтерс.

Према образложењу уредбе, одлука је била неопходна да би била "осигурана јавна безбедност".

Иако се у уредби о граници не помиње случај затвореног новинара Анџеја Почобута, министар унутрашњих послова Мариуш Камински рекао је да ће додати неколико стотина белоруских званичника на спискове санкција као одговор на пресуду, коју је назвао "драконском".

Пољска је раније затворила неке граничне прелазе са Белорусијом након затварања Почобута и протеривања пољских дипломата од Минска.

Белорусија је раније саопштила да су пољске одлуке о затварању граничних прелаза биле ирационалне и опасне, оптужујући Варшаву да изазива дуга одлагања и не спроводи билатералне споразуме.

Пољска је била важно уточиште за противнике белоруског председника Александра Лукашенка, а Варшава је постала један од најјачих присталица Кијева откако је главни савезник Белорусије Русија покренула Специјалну војну операцију у фебруару 2022.

Варшава оптужује Минск да вештачки ствара мигрантску кризу на граници, доводећи људе са Блиског истока и Африке и покушавајући да их пребаци преко границе.

Иако је број миграната који прелазе мањи него на врхунцу кризе 2021. године, пољска гранична стража свакодневно извештава о десетинама покушаја илегалног уласка у Пољску.

image