Свет

Бизарна церемонија за заслужну грађанку Калифорнијe: Одликована трансродна дрег часна сестра (ВИДЕО)

Калифорнијске власти подељене поводом одлуке да Сестра Рома, иначе редитељ геј порнографије, добије државно признање
Бизарна церемонија за заслужну грађанку Калифорнијe: Одликована трансродна дрег часна сестра (ВИДЕО)© Принтскрин/РТ Балкан

Сестри Роми, чланици реда "квир и трансродних калуђерица Непрекидно задовољство", приређена је церемонија одавања почасти у Државној скупштини Калифорније, што је изазвало подељене реакције калифорнијских власти и шире јавности, преноси Еј-Би-Си.

Разлог из којег је трансродна калуђерица одликована није сасвим јасан, будући да је она по професији редитељ геј порно филмова.

Републикански представници позвали су прошлог четвртка председника калифорнијског Сената Тема Тонија Аткинса из Сан Дијега да повуче позив дрег часној сестри, а група католичких и евангелистичких хришћанских демонстраната окупила се у знак протеста због њеног одликовања.

У тренутку у комe је Сестра Рома изашла на подијум да прими награду, носећи на глави украс од плавог перја и белу шминку на лицу, републикански чланови скупштине су у знак протеста напустили простор у коме се одржавала церемонија и повукли се у задњи део сале.

Преостали чланови су аплаудирали и навијали, изражавајући подршку дрег калуђерици.

"Волим те, Рома!" узвикнуо је посланик Хари Лит док се, како преносе амерички медији, она борила да задржи сузе. 

Сестра Рома је једна од 15 грађана које су калифорнијске власти одликовале у оквиру обележавања тзв. месеца поноса у ком се прославља ЛГБТ+ заједница.

Сенатор из Сан Франциска Скот Винер лично је позвао драг калуђерицу да буде његов гост. Вероватно како би обележио прославу, Винер је тог дана свој изглед употпунио налакираним зеленим ноктима. 

"Ако могу да исмевају часне сестре, шта ће законодавце спречити да исмевају нашу јеврејску или муслиманску браћу", упитао је овим поводом председник калифорнијског Савета за породицу Џонатан Келер. 

Одликована дрег калуђерица му је на то одговорила да "не користи религију као оружје".

"Молим вас да својом интернализованом трансфобијом и хомофобијом не дискриминишете нашу заједницу. Мислим да сви радимо много тога доброг за свет и да у њему има места за све нас", рекла је редитељ геј порно филмова Сестра Рома. 

image