Свет

Сноуден упозорио: Надзор из 2013. је дечја игра у поређењу са данашњом технологијом

Едвард Сноуден каже да је незадовољан због све већег продора у приватност људи у стварном и дигиталном свету
Сноуден упозорио: Надзор из 2013. је дечја игра у поређењу са данашњом технологијомGetty © Michael Buckner/Getty Images for SXSW

Бивши саветник ЦИА Едвард Сноуден, који је пре десет година у јавност изнео тајна документа која су показала постојање великог броја тајних пројеката надзора, изјавио да је технологија из 2013. године "дечја игра" у поређењу са данашњом.

Сноуден је упозорио да је технологија надзора данас много напреднија и наметљивија у односу на ону коју су користиле америчке и британске обавештајне агенције, а коју је он открио 9. јуна 2013. године.

Он је за "Гардијан", у интервјуу после деценије изгнанства, рекао да се не каје због онога што је урадио.

Сноуден је, међутим, напоменуо да је незадовољан због све већег продора у приватност људи и у стварном и у дигиталном свету, наводећи комерцијално доступне камере за видео надзор, препознавање лица, вештачку интелигенцију, као и шпијунске софтвере као што је "Пегаз" који се користи против дисидената и новинара.

Сноуден се налази у егзилу у Русији од 2013. године након што је побегао из Хонгконга, где је новинарима предао десетине хиљада строго поверљивих докумената.

Руско држављанство је добио прошле године, две године након што је поднео захтев, од када је смањио број појављивања у јавности у последње две године, делимично због породичних обавеза јер има два мала сина.

Сноуден је, међутим, остао у контакту са три новинара из Хонгконга, укључујући репортера "Гардијана".

Сноуден је у јуну 2013. године иницирао велики међународни скандал када је "Вашингтон посту" и "Гардијану" предао тајна документа о програмима праћења специјалних служби САД и Велике Британије на интернету. Након тога је одлетео у Хонгконг, а одатле у Москву, где је неко време био у транзитној зони аеродрома "Шереметјево".

У јавност је изнео тајне документе који су показали постојање великог броја тајних пројеката надзирања, као и документе који показују да су САД спроводиле хакерске нападе у рачунаре широм света, између осталог и у току састанка Г20 у Лондону 2009. године, у Хонгконгу и Кини.

image