Свет

Бивши обавештајац ЦИА открива ко стоји иза цурења документа: Неки нови Сноуден

Откривање поверљивих докумената Пентагона је највероватније дело једне особе чији су ставови потпуно супротни од ставова актуелне политике америчких власти у области националне безбедности, казао је Џиралди
Бивши обавештајац ЦИА открива ко стоји иза цурења документа: Неки нови СноуденGetty © USAF / Handout

Недавно цурење тајних докумената Пентагона највероватније је резултат поступака једне особе у америчкој администрацији која се није слагала са политиком председника Џозефа Бајдена у области безбедности, изјавио је бивши обавештајац ЦИА Филип Џиралди за "РИА Новости".

"Цурење је највероватније дело једне особе чији су ставови потпуно супротни од ставова актуелне политике америчких власти у области националне безбедности – на пример неког новог Едварда Сноудена, који жели да открије детаље политике према Украјини и Русији", претпоставио је он.

Према његовом мишљењу, много ће времена бити потребно америчким властима да открију кривца – с обзиром да би приступ подацима који су процурили на мрежу могло да има стотине званичника.

Притом, напомиње саговорник, Пентагон је наредио да се за хватање злочинца користе "озбиљни ресурси".

"Данас се сазнало да проучавају личне досије запослених и ограничавају приступ будућим брифинзима ове врсте. Претпостављам да ће ускоро почети полиграфска тестирања могућих осумњичених", предвиђа бивши службеник ЦИА.

Са друге стране, Џиралди не верује да би откривени подаци могли да угрозе било које конкретне иницијативе САД које се већ спроводе или се још увек планирају.

Према његовим речима, права штета у овом случају је једино велика срамота Пентагона.

Америчке агенције за националну безбедност увелико раде на утврђивању која је особа или група имала могућност и мотивацију да објави десетине поверљивих докумената Пентагона који су показали да Вашингтон на исти начин третира и савезнике и непријатеље.

Тајни ратни документи који откривају америчке и НАТО планове да уочи најављене контраофанзиве на Русију ојачају украјинску војску, објављени су прошлог петка у мејнстрим медијима, пружајући информације о распоредима испоруке оружја и трупа, броју украјинских војника и другим војним детаљима, пренео је "Њујорк тајмс".

image