Свет

Кентерберијски надбискуп критикује англиканце у Уганди због подршке анти-геј закону

Нема оправдања да англиканци било где у свету подржавају законе који се противе хришћанском учењу, написао је Велби браћи и сестрама англиканцима у Уганди незадовољан њиховим противљењем хомосексуализму
Кентерберијски надбискуп критикује англиканце у Уганди због подршке анти-геј законуwww.globallookpress.com © © Pradeep Dambarage

Кентерберијски надбискуп Џастин Велби, поглавар Цркве Енглеске, позвао је Англиканску цркву у Уганди да одбаци нови анти-геј закон донет у овој земљи наводећи да нема оправдања да англиканци било где у свету подржавају законе који се противе хришћанском учењу заснованом на Јеванђељу.

Велби, који је на челу светске англиканске заједнице, изјавио је да је писао поглавару англиканаца у Уганди, надбискупу Стивену Казимби како би изразио своју тугу и разочарење ставом те цркве.

"Нема оправдања да било који део англиканске заједнице подржава такве законе: нема га у нашим одлукама, нашим учењима, ни у Јеванђељу које делимо", навео је Велби, а пренео је Ројтерс.

Казимба је прошлог месеца рекао да је захвалан на новом закону, додајући да хомосексуализам у Уганди натурају "страни фактори… прерушени у активисте за људска права", као и да је то противно верским и културним уверењима у Уганди.

Велби је поручио да је свестан историје колонијалног управљања овом афричком земљом, као и да његово обраћање није наметање западних вредности браћи и сестрама англиканцима из Уганде.

"Ради се о томе да их подсећамо на обавезе које смо преузели као англиканци да се опходимо према свакој особи с пажњом и бригом коју заслужују као деца Божја", рекао је поглавар Англиканске цркве.

Према подацима Цркве Уганде, 36 одсто популације од око 45 милиона становника ове земље су англиканци.

Сама англиканска заједница, која броји десетине милиона људи у 165 земаља света, дубоко је подељена по питању рукоположења геј свештеника, које обављају поједине цркве у неким западним земљама, и ставовима према истополним браковима.

Црква Уганде на челу је конзервативне групе, Глобалне англиканске заједнице, која је у априлу саопштила да више нема поверења у Велбија због његове подршке склапању истополних бракова у цркви.

Према закону који је донет у Уганди, геј секс се кажњава доживотним затвором, док би за преношење ХИВ-а овим путем могла уследити и смртна казна.

image