Свет

Глобална англиканска заједница осудила одлуку Цркве Енглеске да дозволи благослове за геј парове

Глобална Јужна заједница англиканских цркава, која тврди да представља 75 одсто англиканаца широм света, упозорила је да је резултат гласања Синода изазвао распрострањени губитак поверења међу верницима
Глобална англиканска заједница осудила одлуку Цркве Енглеске да дозволи благослове за геј паровеGetty © Dan Kitwood / Staff

Генерални синод, законодавно тело Цркве Енглеске, изгласао је у четвртак да се викарима дозволи да истополним паровима, укључујући и оне у грађанским браковима, дају молитве благослова. Овај потез је, пишу британски медији, разоткрио дубоке поделе у Енглеској цркви.

Глобална Јужна заједница англиканских цркава (ГСФА), која тврди да представља 75 одсто англиканаца широм света, упозорила је да је резултат гласања "изазвао распрострањени губитак поверења" у пречасног Џастина Велбија, који је као надбискуп Кентерберија духовни вођа читаве Англиканске заједнице, преноси британски "Телеграф".

Очекује се да ће се наредне недеље 12 од 42 глобалне англиканске провинције састати како би "предузеле одлучне кораке ка поновном успостављању англиканске заједнице", наводи ГСФА. 

Како пише "Телеграф", ово би потенцијално могло да изазове раскол у англиканској заједници.

"Сада је распрострањен губитак поверења у Велбијево вођство унутар Заједнице. Он и бискупи су гласали да напусте ортодоксну, библијску англиканску заједницу. Дубоко жалимо због тога", рекао је пречасни Пол Еди из ГСФА.

Свештеници ће моћи да бирају да ли ће користити благослове, познате као Молитве љубави и вере. Могућност добијања благослова за истополне парове биће уведена већ на лето. 

Како пише британски лист, Црква Енглеске је на овај начин "постигла неку врсту компромиса", будући да је прошлог месеца, након шест година консултација, одбила да дозволи склапање црквених истополних бракова.

Након више од осам сати жустре дводневне дебате, Синод Англиканске цркве је одлучио да дозволи благослове за истополне парове, а реформу је подржала већина бискупа, свештеника и других чланова тог тела, са 57 одсто за и 41 одсто против, пише британски "Тајм".

Како се наводи, то ће омогућити геј паровима у дуготрајним везама, укључујући грађанска партнерства и грађанске бракове, да дођу у цркву на службу и по благослов. Бискуп Оксфорда, пречасни Стивен Крофт, оценио је да је ово историјски корак.

Двојица глобалних англиканска лидера лично су преклињала господина Велбија да не подржава благослове, преноси "Телеграф".

Архиепископ Ангаелос из Коптске православне цркве и копредседавајући Међународне англиканско-оријенталне православне међународне комисије, рекао је Синоду да ће њихове одлуке имати далекосежне последице. 

"Веома сам свестан разлике између благослова и светог брака – користи се овде у одаји и у Енглеској цркви – али ту разлику неће лако разумети многи широм света. Разлика ће звучати као пука техникалија", додао је он.

Свештеник Сами Фавзи Схехата из англиканске бискупије Египта је упозорио Синоду да ће "прелазак линије благослова истополних заједница отуђити 75 посто англиканске заједнице и на крају довести до нарушеног и прекинутог заједништва".

Три највеће афричке цркве у Уганди, Руанди и Нигерији, које тврде да представљају скоро половину глобалних англиканаца, прошле године су бојкотовале Ламбетову конференцију због дебате о сексуалности.

image