Свет

Кфор: Акција полиције на северу КиМ због једностране одлуке Приштине

Било је јасно да су људи покушавали да мирно протестују, али да је било јасно и да се иза њих крију одређене криминалне групе, које су покушале да нападну Кфор, навео је пуковник Андреа Галијени
Кфор: Акција полиције на северу КиМ због једностране одлуке Приштине© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/ bs

У протесте грађана у Звечану 29. маја биле су умешане и неке криминалне групе, тврди портпарол Кфора, пуковник Андреа Галијени, који додаје и да су акције приштинских власти у данима који су претходили сукобу - биле једностране.

"Било је јасно да су људи покушавали да мирно протестују, али да је било јасно и да се иза њих крију одређене криминалне групе, које су покушале да нападну Кфор", навео је Галијени.

Веома важно да се све стране уздрже од акција, истакао је пуковник Кфора, а пренео "Радио слободна Европа".

"Као што су ови догађаји доказали, ситуација може да ескалира до великог степена насиља, па је веома важно да све стране узму у обзир последице и ризике својих поступака", рекао је он.

Галијени истиче да приштинске институције нису са Кфором координирале своје акције, већ да је све закувала њихова једнострана одлука да градоначелнике уведу у општинске канцеларије. Кфор, дакле, није радио у дослуху са такозваном косовском полицијом, већ је само реаговао на догађаје који су настали након поступања те полиције и реакције масе.

"Касније смо се организовали и ангажовани смо у општинама и 29. маја смо интервенисали  између две стране", рекао је Галијени.

Он је подвукао да одговорност за тензије на северу Косова треба да сносе обе стране.

"Једна страна сама доноси одлуке не водећи рачуна о степену безбедности, док друга реагује насилним акцијама", устврдио је Галијени.

Српско становништво са Космета протестује након одлуке приштинских власти да 26. маја насилним путем преузме општинске зграде како би нови албански градоначелници почели са радом. 

Градоначелници су "изабрани" на гласању које су Срби бојкотовали, а на које је изашло свега око 3 одсто бирача. 

image