Србија и Балкан

Амерички пуковник Кфора: Имали смо овлашћење да користимо смртоносну силу у Звечану

"Одлучио сам да не користим ту силу због чињенице да би било невиних цивилних жртава. Не сумњам у то", рекао је Крис Мeјбис, шеф Регионалне команде Исток на "Косову"
Амерички пуковник Кфора: Имали смо овлашћење да користимо смртоносну силу у Звечану© TANJUG/AP Photo/Bojan Slavkovic

Пуковник Крис Мeјбис, вођа командног тима 76. пешадијске бригаде Националне гарде Индијане и шеф Регионалне команде Исток на "Косову", окривио је малу групу агитатора за насиље у Звечану 29. маја, које је резултирало повредама око 30 војника.

Он је навео да је ситуација могла да буде много гора, јер је Кфор имао овлашћења да користи "смртоносну силу" уколико буде било потребно. 

"Одлучио сам да не користим ту силу због чињенице да би било невиних цивилних жртава. Не сумњам у то", рекао је Мејбис за званични медиј америчке војске "Старс енд страјпс".

Амерички пуковник је изјавио да војници чувају зграду општине и људе унутра, након што је постало јасно да "неки Срби хоће силом да уклоне недавно изабраног албанског градоначелника".

Већина је мирно протестовала, али је, како каже, "постојала група агитатора која је врло евидентно напала војнике Кфора" и наводи да су војници касније пронашли чауре.

Истакао је да су неки демонстранти такође повређени, али да има само речи хвале за реакцију војника "без обзира на националност". 

Он је оценио да је ситуација у понедељак била мирна, али крхка. 

"Постоји огроман притисак међународне заједнице на институције 'Косова' да смире ситуацију и притисак на српску страну да учини исто", рекао је Мејбис и додао да је његова процена да ће бити мирног решења.

image