Свет

Након хапшења у Црној Гори, јужнокорејски бизнисмен пребацио милионе преко лажне компаније

Држављанин Јужне Кореје нашао се у фокусу предизборне кампање у Црној Гори након што је послао писмо званичницима у којем тврди да је сарађивао са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем
Након хапшења у Црној Гори, јужнокорејски бизнисмен пребацио милионе преко лажне компанијеGetty © Michael Regan

Јужнокорејски тужиоци тврде да је До Квон након хапшења у Црној Гори пребацио криптовалуте вредне 29 милиона евра преко лажне компаније.

Дан Сеонг-хана, директор канцеларије тужиоца јужног округа у Сеулу, јуче је рекао да су суоснивач компаније "Тера" До Квон или његова филијала пренели вредну крипто имовину, објавио је портал РТЦГ.

Пише и да корејски тужиоци такође покушавају да утврде где је завршила трансакција крипто средстава повезаних са "Луна фоундејшн Гард" (ЛФГ).

Сеонг-хан је рекао и да су истраге откриле да До Квон и његове филијале још увек држе преко 13 милиона долара у швајцарској банци "Сигнум банк АГ". Тужиоци су у Јужној Кореји подигли оптужнице против десет људи, укључујући суоснивача компаније "Тера" Данијела Шина.

Црногорски тужиоци поново су уложили жалбу на одлуку суда о пуштању До Квона на слободу, у предмету фалсификовања пасоша. Одлуку о жалби донеће Виши суд.

Портал "Коингапе" подсећа да је у фокусу јавности последњих дана писмо у којем До Квон наводно саопштава детаље о повезаности са лидером Покрета Европа сад Милојком Спајићем.

Корејски држављани се у Црној Гори терете да су извршили кривично дело фалсификовање исправе, за које је предвиђена казна затвора у трајању од три месеца до пет година.

Јужнокорејски тужилац, који води истрагу о пропалом крипто пројекту Терра-Луна, саопштио је да оснивач те компаније До Квон треба да буде изручен Сеулу ради суђења. Јужна Кореја и САД су затражиле његово изручење како би се суочио са оптужбама у вези с колапсом његове крипто империје, вредне 40 милијарди долара.

image