Свет

Уједињене нације уклањају препреке за руски извоз хране и ђубрива

Москва прети да ће одустати од споразума који омогућава стабилност извоза хране и ђубрива из украјинских црноморских лука 17. јула ако се не уклоне препреке за такве пошиљке
Уједињене нације уклањају препреке за руски извоз хране и ђубриваGetty © Photo by Alexey Furman

Уједињене нације су помогле у поспешивању руског извоза хране и ђубрива, омогућавајући стабилан прилив бродова у њене луке и ниже цене превоза и осигурања, рекао је данас портпарол УН Стефан Дижарик.

Након разговора представника Уједињених нација и Русије високи трговински званичник УН-а Ребека Гринспан састала се данас у Женеви са замеником руског министра спољних послова Сергејем Вершињином, у тренутку у ком Москва прети да ће одустати од споразума који омогућава сигурност извоза хране и ђубрива из украјинских црноморских лука 17. јула, ако се не уклоне препреке за такве пошиљке, пренео је Ројтерс.

Портпарол Дижарик рекао је да су "протекли месеци показали опипљив напредак" у побољшању руског извоза, али је додао да изазови остају.

"Нећемо штедети енергију да превазиђемо све преостале препреке", реко је он.
Док руски извоз хране и ђубрива не подлеже санкцијама Запада, званичници Кремља наводе да су ограничења плаћања, логистике и осигурања представљала баријеру за испоруке.

image