Русија

Лавров на Куби: Било би поштеније да ЕУ бесплатно пошаље украјинско жито у сиромашне земље

Русија не разуме како тачно УН покушавају да олакшају спровођење руског дела споразума о житу, нагласио је руски дипломата
Лавров на Куби: Било би поштеније да ЕУ бесплатно пошаље украјинско жито у сиромашне земље© RT

Поштеније би било да у тренутној ситуацији, када тржиште Европске уније обилује украјинским житом и храном, уместо да плаћа компензацију пољопривредницима ЕУ, заправо откупи жито по повољним ценама и бесплатно испоручи сиромашним земљама, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Чуо сам да Европска комисија предлаже компензацију губитака, издваја, ако се не варам, 100 милиона евра. Било би поштеније да купи украјинско жито по повољним ценама и бесплатно га пошаље најсиромашнијим земљама којима је потребна храна", рекао је Лавров на конференцији у Хавани.

Русија не разуме како тачно УН покушавају да олакшају спровођење руског дела споразума о житу, додао је он.

"На сва наша подсећања, молбе, одговарају нам да се чланице УН труде да дају све од себе и да ће се трудити и даље. Али ових дана пролази девет месеци од како ова иницијатива функционише и од како се сви труде. Ситуација није најјаснија", рекао је Лавров током конференције за новинаре после посете Куби.

Москва проналази начине да снабдева светска тржишта храном и ђубривима, али то се ради не захваљујући, већ упркос иницијативама УН, нагласио је он.

Русија активно проналази могућности и решења како би се њени производи усмерили на светска тржишта, истакао је он.

До сада практично ништа није урађено како би се испунио руски део споразума о житу, који је саставни део иницијативе генералног секретара УН Антонија Гутереша, а то је, подсетио је Лавров, уклањање било каквих препрека за извоз руског ђубрива и житарица.

Америка објавила крсташки рат Русији

Русија и САД тренутно немају практично никакве односе, осим контаката по потреби, казао је руски дипломата и закључио да су Американци објавили крсташки рат Руској Федерацији.

"Ако питате за руско-америчке односе, ми тренутно немамо никакве посебне односе. Разговарамо једино из нужде о проблемима који настају у раду наших амбасада. Између осталог, и због тога што се Американци труде да злоупотребе свој положај као земље домаћина УН", рекао је Лавров на брифингу после посете Куби.

"Сви знају, сви разумеју да су Американци прогласили крсташки рат против Руске Федерације, против њених легитимних интереса, против руске културе и традиције. Као средство за борбу су изабрали кијевски нацистички режим, коме испоручују све више и више нових система наоружања", додао је он.

image