Свет

Руски амбасадор у САД: Вашингтон не занима дипломатско решење сукоба у Украјини

"Сједињене Државе настављају да своје штићенике пумпају новим смртоносним оружјем. Издвајање тако импресивних финансијских средстава за ове сврхе доказује једно: Вашингтон не намерава да тражи начине за дипломатско решење сукоба", рекао је Анатолиј Антонов
Руски амбасадор у САД: Вашингтон не занима дипломатско решење сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Америчка администрација нема намеру да тражи дипломатско решење за сукоб у Украјини и наставља да шаље оружје кијевској влади, изјавио је руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов, коментаришући најновији пакет америчке војне помоћи.

"Сједињене Државе настављају да своје штићенике пумпају новим смртоносним оружјем. Издвајање тако импресивних финансијских средстава за ове сврхе доказује једно: Вашингтон не намерава да тражи начине за дипломатско решење сукоба", изјавио је Антонов, преноси ТАСС.

Даље је рекао да званичници садашње вашингтонске администрације "нису учинили ништа да доведу режим Зеленског за преговарачки сто."

"Напротив, САД гурају своје марионете да наставе да жртвују људске животе зарад сулудог циља – да нанесу 'стратешки пораз' Русији. Немогуће је да Вашингтон одустане од овог задатка. У питању је репутација руководства земље које је изабрало пут рата, а не дипломатије", наставио је Антонов.

Према његовим речима, "локалним јастребовима не смета то што се милијарде долара пореских обвезника не троше у корист америчких грађана, већ се спаљују на фронту".

Како је навео, новац нестаје у црној рупи корупције, шверца и кијевских преварантских шема, а Сједињеним Државама постаје све теже да то заташкају.

Антонов сматра да враћање мира у Украјину није у плану вашингтонских стратега, чији је приоритет, лобирање за интересе војноиндустријског комплекса.

"Сваког дана стижу извештаји из ратне зоне да су фрагменти америчких пројектила убили или осакатили људе. Муниција произведена у САД експлодира у стамбеним областима, претварајући градове у рушевине које се диме", истакао је руски дипломата.

Министарство одбране САД објавило је у петак још један пакет војне помоћи Украјини у вредности од 2,1 милијарду долара. Према објавама Пентагона, системи противваздушне одбране и муниција биће купљени од произвођача или партнера и испоручени у Украјину. Пакет ће укључивати системе противваздушне одбране "хок", артиљеријску муницију калибра 105 мм и 203 мм, беспилотне летелице "пума" и ласерски вођене ракетне системе. Осим тога, америчка страна ће допринети обуци особља и одржавању система наоружања.

image