Русија

Антонов: Америка води кампању дезинформација око ХЕ Каховка

Вашингтон никада не критикује Кијев. Све акције режима се одобравају и охрабрују се сви удари на Русе, казао је руски амбасадор у Вашинтону
Антонов: Америка води кампању дезинформација око ХЕ Каховкаwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

У току је циљана кампања дезинформација у америчким медијима око хидроелектране Kаховка у покушају америчких власти да оправдају кијевски режим, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов, преноси ТАСС.

"Постоји циљана кампања дезинформисања у локалним медијима око Kаховске ХЕ. Било је много инсинуација да је Русија наводно сама дигла у ваздух најважнији инфраструктурни објекат", казао је Антонов.

Руски дипломата је додао да су америчке власти своју реторику поставиле тако да је Руска Федерација "у сваком случају одговорна за све инциденте који су се догодили током украјинског сукоба".

"Постоји још један очајнички покушај да се оправда кијевски режим, који намерно гранатира станицу већ много месеци", истакао је.

САД ће наставити да подржавају украјинске терористичке акте, нагласио је Антонов, коментаришући реакцију америчких власти на напад на хидроелектрану Каховка.

"Вашингтон никада не критикује Кијев. Све акције режима се одобравају и охрабрују се сви удари на Русе. Али, очигледно, то није довољно за Сједињене Државе, тако ће украјински терористички акти добити даљу подршку", поручио је.

Поступци америчких власти су пример непромишљене, погрешне позиције која је већ изазвала озбиљне потресе у свету, закључио је руски амбасадор.

Подсетимо, украјинске оружане снаге су извршиле серију напада на Новокаховску хидроелектрану и успеле  да униште вентиле, што је изазвало неконтролисано цурење воде из акумулационог језера, изјавио је градоначелник Нове Каховке Владимир Леонтјев, прецизирајући да је сама брана хидроелектране неоштећена.

Министарство одбране Русије тврди да је брана нападнута ракетним системом "ољха" калибра 300 мм, модификацијом совјетског система "смерч". У нападу су оштећене и турбине, које су и биле главна мета украјинског напада.

У електрани, у тренутку удара, није било цивила, а санацију штете на себе је одмах преузела руска војска.

image