Свет

Трамп данас први пут пред присталицама од подизања савезне оптужнице

Оптужница која је отпечаћена у петак терети га за 37 кривичних дела у вези са гомилањем поверљивих докумената на имању Мар-а-Лаго на Флориди
Трамп данас први пут пред присталицама од подизања савезне оптужницеGetty © Chip Somodevilla / Staff

Бивши амерички председник Доналд Трамп данас ће се први пут појавити у јавности д подизања савезне оптужнице против њега да би се обратио својим републиканским присталицама у државама Џорџија и Северна Каролина.

Очекује се да ће Трамп, који је и даље главни кандидат за председничку номинацију Републиканске странке 2024. године, упркос све већим правним проблемима, искористити говоре на два скупа да оспори оптужбе и оснажи своје тврдње да је жртва политички мотивисаног "лова на вештице" које спроводи Министарство правде у администрацији председника Џозефа Бајдена, преноси Танјуг писање АП-а.

Оптужница која је отпечаћена у петак терети га за 37 кривичних дела у вези са гомилањем поверљивих докумената на имању Мар-а-Лаго на Флориди.

Оптужница укључује наводе да је Трамп, између осталог, чувао документе у плесној дворани и купатилу своје виле. 

За најтежа кривична дела из оптужнице предвиђене су потенцијалне затворске казне до 20 година, али починиоцима се ретко када изрекне максимална казна с обзиром да одлуку на крају поступка доноси судија.

Трамп може да очекује добродошлицу својих присталица које га сматрају херојем, али и јачање своје позиције водец́ег председничког кандидата републиканаца.

"Трамп је борац, а људи који присуствују овим конвенцијама воле борце", изјавио је Џек Кингстон, бивши конгресмен из Џорџије који је подржавао Трампове председничке кампање 2016. и 2020. године.

image