Свет

Још једна оптужба: Доналд Трамп ме је силовао

"Да ли ико верује да бих тада 60-годишњу жену коју нисам познавао увео у малу кабину са улаза у веома прометну робну кућу (а имајући у виду да сам, у најмању руку, веома познат)?", одговара Трамп на друштвеним мрежама
Још једна оптужба: Доналд Трамп ме је силоваоGetty © Michael M. Santiago / Staff

Списатељица која је оптужила Доналда Трампа да ју је силовао пре готово 30 година сведочила је на суђењу у Њујорку, на којем је поротницима рекла да ју је бивши председник САД сексуално напао и затим оклеветао лагањем о том случају.

"Овде сам зато што ме је Доналд Трамп силовао. Када сам писала о томе, лагао је и рекао да се није догодило. Лагао је и уништио моју репутацију", рекла је Елизабет Џин Керол у федералном суду на Менхетну, преноси "Глас Америке".

Керол (79), бивша колумнисткиња часописа "Ел", тражи одштету од Трампа, који је водећи кандидат за председничку номинацију Републиканске партије. Износ одштете још није познат.

Керол тврди да је Трампа срела у робној кући "Бергдорф Гудман" на Менхетну крајем 1995. или почетком 1996. године, да ју је позвао да иде са њим у куповину женског доњег веша и да су се међусобно задиркивали да нешто пробају. Она каже да су завршили у једној од кабина за пресвлачење, да ју је Трамп прибио уза зид и силовао, пре него што је успела да се ослободи и побегне.

На питање адвоката да ли је Трампу рекла "не", Керол је одговорила: "Не сећам се да сам то рекла. Можда јесам."

Керол је додала да је у то време кривила себе и да је страховала да ће да изгуби посао, те да ће јој се Трамп осветити ако га пријави. Поручила је да трпи дугорочне последице и да више не може да буде у "романтичној вези".

Трамп не присуствује суђењу, нити је на то обавезан. Реч је о грађанској парници што практично значи да, без обзира на исход, Трамп неће ићи у затвор.

Лов на вештице?

Бивши председник наставио је у среду да критикује Керол на својој друштвеној мрежи, због чега је судија упозорио да би могао да се суочи са додатним правним проблемима, ако настави да говори о овом случају.

"Да ли ико верује да бих тада готово 60-годишњу жену коју нисам познавао увео у малу кабину са улаза у веома прометну робну кућу (а имајући у виду да сам, у најмању руку, веома познат)? Није вриштала? Нема сведока? Нико то није видео?", написао је Трамп.

У време наводног напада, Керол је имала 52 године, а Трамп 49.

Оптужбе колумнисткиње је назвао "преваром" уз поруку да је реч о "лажној причи и лову на вештице".

Због Трампове објаве, судија окружног суда Луис Каплан рекао је Трамповом правном тиму, без присуства пороте, да бивши председник по свему судећи "покушава да својој 'јавности' и пороти говори о питањима" о којима не би требало да се расправља".

Трампов адвокат Џо Такопина рекао је судији да ће у среду разговарати са Трампом и од њега тражити да "се уздржи од даљих објава о овом случају".

"Урадићу све што могу", рекао је Такопина.

Керол тужи Трампа за клевету након што је он одбацио њене оптужбе за силовање у поруци на својој друштвеној мрежи. Тужбу је поднела на основу њујоршког закона који дозвољава тужбе и за сексуалне преступе почињене пре више деценија.

Деветочлана порота, у којој су шест мушкараца и три жене, требало би да одлучи да ли Трамп треба да плати одштету и колику. Очекује се да суђење траје једну до две седмице.

image