Свет

"Заборавите прошлост, гледајте у будућност": У Француској руше праисторијске менхире због продавнице

За 39 порушених менхира у близини бретонског града Карнак се сматра да могу бити споменици стари и до 7.000 година, што је навело локалног археолога да реагује
"Заборавите прошлост, гледајте у будућност": У Француској руше праисторијске менхире због продавницеwww.globallookpress.com © Daniel Gammert/dpa-Zentralbild

Десетине древних менхира у бретонском департману Морбијан срушено је како би се изградила радња популарног ланца продавинца типа "уради сам", што је наишло на бурну реакцију једног дела јавности.

Археолог Кристијан Обелц рекао је за француске медије да је локалитет у Карнаку, који се састоји од 39 менихра сада "уништен", преноси "Франс 24".

Овај медиј наводи да ти менхири могу бити стари и до 7.000 година, а што се да закључити на основу радиометричког датирања оближњег камења спроведеног 2010. године.

Град Карнак је познат по многим мегалитским споменицима, за које се сматра да су могли имати верску или погребну улогу, мада постоје и друге хипотезе. На два главна заштићена локалитета налази се око 3.000 менхира, наводи француски портал.

Међутим, градоначелник Оливије Лепик изјавио је за АФП да је "пратио закон" при издавању дозволе за изградњу француском ланцу и указао на "ниску археолошку вредност" камења пронађеног током испитивања терена које је претходило почетку радова.

Земљиште на којем се тих конкретних 39 каменова налазило не припада заштићеном подручју и било је намењено за комерцијалну употребу, додао је он.

Бретонска Регионална канцеларија за културу слично је одбацила значај овог камења, навевши у саопштењу да "с обзиром на њихов неизвестан и у сваком случају небитан карактер, који су потврдиле провере, није утврђена штета локалитета са археолошком вредности."

Обелц, међутим, сматра да адекватне истраге о вредности локалитета нису ни спроведене.

"Није било археолошких ископавања на основу којих би се сазнало да ли су ови каменови менхири или не", рекао је он.

Из ланца продавница који врши радове на датом месту је саопштено да "искрено жале због ситуације", уз напомену да су добили дозволу за изградњу прошле године.

image