Свет

Протести у Француској: Притисак на власт да укине пензиону реформу

Власти процењују да ће између 400.000 и 600.000 људи широм Француске изаћи на данашње протесте, а синдикати поручују да постоји много беса, али и умора међу грађанима
Протести у Француској: Притисак на власт да укине пензиону реформуwww.globallookpress.com © JoãO Daniel Pereira / AtlâNtic

Француски синдикати 14. пут организују протест због владине пензионе реформе, а то би могао да буде и последњи покушај да се изврши притисак на посланике да укину закон који је већ званично усвојен, преноси Ројтерс.

Одлука председника Емануела Макрона да спроведе реформу, којом се старосна граница за пензионисање помера са 62 на 64 године, изазвала је вишемесечне протесте, али се пажња јавности полако померила са тог питања, што отежава синдикатима да мобилишу грађане, наводи британска агенција.

"Протести трају већ шест месеци, то је без преседана. Постоји много беса, али и умора", изјавила је нова лидерка тврдолинијашког синдиката ЦГТ Софи Бине за ТВ БФМ.

До најновијег протеста долази два дана пре него што група независних, центристичких посланика познатих као ЛИОТ покуша да покрене гласање у Народној скупштини да се реформа поништи. Ипак, чак и ако предлог прође доњи дом, тешко да ће проћи Сенат, наводи "Блумберг".

Очекује се да ће тај предлог одбацити председник доњег дома, члан Макронове странке, јер, према француском уставу, посланици не могу да усвајају законе којима се оптерећују јавне финансије без мера за надокнађивање тих трошкова.

Власти процењују да ће између 400.000 и 600.000 људи широм Француске изаћи на данашње протесте. 

Ред вожње међуградских возова ће вероватно бити само "мало поремећен", саопштила је железничка компанија СНЦФ, док ће линије метроа у Паризу радити нормално. Најављено је и да ће трећина летова са аеродрома Париз-Орли бити отказана.

"Нисам сигуран да ће после бити нових протеста", саопштио је бивши лидер синдиката.

Синдикати се надају да би велики одзив на данашњим протестима могао да притисне посланике да ипак разматрају предлог закона и организују гласање. Опозициони посланици поручују да би одбијање разматрања њиховог предлога закона оживело незадовољство јавности и сваки такав потез оцењују као "недемократски".

Последњих недеља, француски председник је настојао да пренесе помирљив тон, признајући да људи нису прихватили повећање старосне границе за одлазак у пензију, оцењује "Блумберг". Он је путовао широм земље како би разговарао о домаћим темама као што су образовање и планови за зелену реиндустријализацију у настојању да стави неке друге теме на дневни ред.

Постоје знаци да његови напори почињу да се исплаћују, наводи портал и додаје да се, према неким истраживањима, Макронова популарност благо опоравила на 29 одсто у мају са 25 одсто колико је била у априлу. 

image