Свет

Извори: САД разрађују планове за евакуацију америчких држављана са Тајвана

Планирање евакуације посебно се захуктало у последња два месецa
Извори: САД разрађују планове за евакуацију америчких држављана са Тајванаwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Америчка влада припрема планове за евакуацију америчких држављана који живе на Тајвану, саопштила су три извора који су желели да остану неименовани, преноси портал "Месинџер".

"Планирање, које се већ одвија најмање шест месеци, посебно се захуктало у последња два месеца", изјавио је неименовани високи званичник ЦИА.

Званичник је додао да су припреме покренуте због "повећаног нивоа напетости." "Није се десило ништа што не можете прочитатаи у вестима", тврди извор. "Снаге се гомилају с обе стране. Кина се по питању Украјине потпуно слаже са Русијом."

Један извор је навео конфликт у Украјини, који је започео у фебруару 2022, као непосредни подстицај за ове планове.

Влада САД није јавно расправљала о припремама евакуације америчких држављана са Тајвана.

Стејт департмент је одбио захтев за коментар. Портпарол Пентагона, потпуковник Мартин Мајнерс, одбио је да директно коментарише ове планове речима: "Не видимо сукоб у Тајванском мореузу као неизбежан."

Планови за евакуацију се развијају у тајности јер је то осетљива тема за тајванску владу, додао је други извор. Бивши званичник Стејт департмента тврди: "Разговор о плану евакуације наводи многе да помисле да се нешто дешава. Али, то је само планирање."

Од 2019. године, више од 80.000 Американаца било је на Тајвану. Острво се последњих година суочава са могућношћу избијања рата. Неки амерички званичници сматрају да би се инвазија могла догодити за неколико година. Други, међутим, озбиљно сумњају да ће кинеска влада прибећи сили како би се поново ујединила са Тајваном.

Планирање евакуације са Тајвана је "веома разборита ствар", тврди Марк Канцијан, виши саветник у Центру за стратешке и међународне студије, који је 1975. био укључен у евакуацију Американаца из Сајгона. Он је додао да су то "само планови за ванредне ситуације. Чињеница да САД то раде не значи да Бела кућа очекује да ће доћи до рата. То је само признање да би могло доћи до рата."

Ипак, сви су слажу једном: евакуација са Тајвана представљала би тежак посао.

"Физичка географија Тајвана је веома значајан фактор у планирању евакуације", објаснио је један извор, додајући да често постоји само једна главна рута између две тачке, као и да би многи тунели могли да постану критични. У случају евакуације, стотине хиљада људи би закрчило путеве.

Опште смернице Стејт департмента подстичу грађане у иностранству да користе комерцијални превоз за одлазак из зоне ризика, али то није увек могуће, поготову не у случају изненадног напада.

„Када почне пуцњава, то је веома тешко“, рекао је Канцијан, указујући на тешкоће одржавања коридора за евакуацију и хуманитарну помоћ у Украјини.

Досадашње евакуације америчких држављана не обећавају

На Тајвану, највећи аеродроми су на западној обали острва која је окренута према Кини, и који би вероватно били први нападнути. Рат би њихову употребу учинио или тешком или сасвим немогућом.

У неким од најтежих евакуација у историји САД - у Сајгону 1975. или у Кабулу 2021. - америчка војска је била ангажована да помогне у евакуацији. На Тајвану је тренутно америчко присуство ограничено на око 200 војника, у односу на само 30 прошле године, али чак и то представља извор тензија са Кином.

Америчке амбасаде широм света задужене су да направе планове за хитне случајеве за особље амбасада и америчке грађане. Детаљније оперативно планирање евакуације предузима се у сарадњи са Министарством одбране.

Џон Меклафлин, бивши вршилац дужности директора ЦИА, рекао је да је основни корак у планирању евакуације на Тајвану лоцирање америчких грађана на острву.

"Треба пронаћи начин да се Американци упишу у регистар Стејт департмента за америчке држављане који живе у иностранству", сматра Меклафлин.

Изгледа да Амерички институт на Тајвану, који замењује званичну америчку амбасаду, ради управо то. У фебруару је на својој веб страници, након земљотреса у Турској, овај институт објавио поруку са насловом "Сада се припремамо за катастрофе", подсећајући грађане да је Тајван у "региону склоном катастрофама" и "охрабрујући их да се упишу у регистар".

Планери Стејт департмента и Министарства одбране одговорни су и за идентификацију тачака сусрета, путеве евакуације и одговоре за низ непредвиђених ситуација.

Друге владе су већ израдиле планове евакуације, или су у процесу израде, укључујући Индонезију, која има око 300.000 грађана на Тајвану, што је и највеће страно становништво на острву. Званичници са Филипина, који на Тајвану имају око 150.000 грађана, саопштили су да имају планове за ванредне ситуације. Прошле године су Јапан и Тајван започели да планирају евакуацију јапанских држављана.

Под одговарајућим условима, америчка влада може помоћи у евакуацији америчких грађана, али не гарантује такву подршку. Бајденова администрација нашла се на удару критика јер није пружила довољну помоћ Американцима, на пример у Судану, где су у априлу избиле тешке борбе. САД су првобитно саопштиле да неће спроводити евакуацију. Касније је влада ипакорганизовала неколико конвоја из Картума.

У случају Авганистана, стотине Американаца и десетине хиљада Авганистанаца, који су радили за САД, били су заправо препуштени сами себи. То искуство вероватно тешко оптерећује америчке званичнике, који раде на плановима за Тајван, сматра Канцијан.

image