Свет

Амерички законодавци објавили план: Водич за наоружавање Тајвана "до зуба"

План у 10 тачака позива на веће америчко војно присуство на Пацифику и додатну војну помоћ Тајпеју
Амерички законодавци објавили план: Водич за наоружавање Тајвана "до зуба"Getty © Photo by Carl Court

Амерички законодавци објавили су листу препорука како да Вашингтон "наоружа Тајван до зуба", позивајући на, између осталог, повећану продају америчког оружја на острву и распоређивање ракета дугог домета у ширем региону. 

Комисија Представничког дома за Комунистичку партију Кине објавила је ове недеље подужи документ у коме су наведени предлози о мерама за заустављање "агресивног понашања" Пекинга према Тајпеју, укључујући и "нацрт за поступање Конгреса" у 10 тачака. 

У документу се захтевају "додатне ракете дугог домета и беспилотна возила у индо-пацифичком региону", и изражава нада да ће амерички произвођачи оружја моћи "брзо да произведу потребну количину" у случају напада.

За време симулације кинеске инвазије на Тајван коју је комитет надгледао прошлог месеца "у року од недељу дана понестало је кључне муниције и прецизно навођених пројектила", наводи се у документу.

У акционом плану је такође наглашена потреба да се побољша "колективно планирање" и војна сарадња Вашингтона и Тајпеја, при чему је предложено више заједничких операција обуке како би се "појачало одвраћање".

Амерички законодавци даље тврде да Тајвану "хитно требају кључни амерички системи наоружања" чију је продају Конгрес већ одобрио, будући да тренутно постоји заостали уговори о оружју у укупној вредности од 19 милијарди долара. 

Како истичу, Пентагон треба да искористи искуство у преносу оружја у Украјину и те лекције примени на острву.

На симулацији коју су одржали истраживачки Центар за нову америчку безбедност у сарадњи са комитетом Представничког дома задуженог за Кину, априлске ратне игре су резултирале су "застрашујућим неуспехом одвраћања", рекао је председника тог комитета, републикански републички представник Мајк Галагер.

Галагер је тада тврдио да Сједињене Државе "одмах морају да наоружају Тајван до зуба" ако имају било какву наду да ће "зауставити Трећи светски рат".

image