Свет

Ким Џонг Ун: Пуна подршка за Путина да спречи непријатељске снаге

Народ Северне Кореје пружа "пуну подршку и солидарност руском народу у његовој немилосрдној борби за одбрану светог циља - очувања суверених права, развоја и интереса своје земље против арбитрарних и ауторитарних пракси империјалиста"
Ким Џонг Ун: Пуна подршка за Путина да спречи непријатељске снагеwww.globallookpress.com © TANJUG/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун пренео је пуну подршку Пјонгјанга Москви у у поруци упућеној 12. јуна 2023. руском председнику Владимиру Путина, јавили су државни медији. 

Ким је руском лидеру упутио честитку поводом националног празника Русије, која је једна од ретких земаља савезница Пјонгјанга.

У саопштењу које је објавила севернокорејска новинска агенција КЦНА не помиње се изричито сукоб у Украјини, али се хвали "Путинова добра одлука и вођство да спречи растуће претње непријатељских снага", преноси "Уест-Франс".

Народ Северне Кореје пружа "пуну подршку и солидарност руском народу у његовој немилосрдној борби за одбрану светог циља - очувања суверених права, развоја и интереса своје земље против арбитрарних и ауторитарних пракси империјалиста".

Северна Кореја је сукоб назвала америчким "прокси ратом" чији је циљ уништење Русије и осудила војну помоћ Запада Кијеву.

Вашингтон је у јануару оптужио Северну Кореју за испоруку ракета и пројектила руској групи Вагнер, што је Пјонгјанг негирао.

Вашингтон је тада тврдио да има доказ да Москва тражи оружје од Пјонгјанга за офанзиву у Украјини, у замену за помоћ у храни Северној Кореји, чија су економија и пољопривреда у лошем стању, наводи лист "Уест-Франс".

Као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, Русија је стављала вето на нове санкције Северној Кореји због њеног нуклеарног програма и лансирања ракета.

image