Свет

Ким Џонг Ун поручио: Бићемо светска свемирска сила

Обезбедићемо спровођење напредних и важних планова истраживања свемира, као и континуирано убрзање развоја свемирске сфере, рекао је лидер Северне Кореје
Ким Џонг Ун поручио: Бићемо светска свемирска силаGetty © Photo by Pyeongyang Press Corps/Pool/Getty Images

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун  рекао је да влада те земље настоји да од ње направи светску свемирску силу, преноси Севернокорејска централна новинска агенција (КЦНА).

"Непоколебљива воља владајуће странке као и владе Северне Кореје је да од земље направе светску свемирску силу. Управо због тога ћемо обезбедити спровођење напредних и важних планова истраживања свемира, као и континуирано убрзање развоја свемирске сфере", рекао је Ким Џонг Ун.

Како се наводи, лидер Северне Кореје је, заједно са високим званичницима образовних и истраживачких институција, као и командним особљем техничко-обавештајног одељења при Главној обавештајној управи Корејске народне армије, посетио Државну управу за истраживање свемира, као и Академију свемирских наука и базу за тестирање свемира. Сачекали су га челници одељења и Академије народне одбране.

Ким Џонг Ун је напоменуо да су "истраживање свемира и сви пројекти у овој области неопходни како би Северна Кореја постала светска економска и научно-технолошка сила, демонстрирајући државну моћ". 

Он је додао да треба наставити независна истраживања свемира како би "маестрална" свемирска индустрија водила економски развој те земље.

Ким Џонг Ун је напоменуо да Северна Кореја даје предност поседовању хидрометеоролошког сателита, сателита за посматрање Земље и комуникационог сателита како би могла доследно да реагује на климатске катастрофе и ефикасно користи ресурсе земље за развој националне економије.

image