Свет

"Дојче веле": Словачка на путу у проруски табор

На превременим општим изборима у Словачкој који ће бити одржани у септембру, фаворит је странка СМЕР-СД коју води бивши премијер Роберт Фицо. Он је од почетка Специјалне војне операције отворено антиукрајински и проруски настројен и по много чему је сличан мађарском премијеру Виктору Орбану
"Дојче веле": Словачка на путу у проруски таборwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Скоро неограничена словачка солидарност са Украјином ускоро би могла да се оконча. Наиме, на превременим општим изборима који ће бити одржани у септембру, фаворит је странка СМЕР-СД (Социјалдемократска партија), коју води бивши премијер Роберт Фицо, наводи "Дојче веле".

Словачка је, уз Пољску, Чешку и балтичке земље, међу онима које највише подржавају Украјину у борби против Русије, пише портал, наводећи да је "петомилионска држава Украјини пружила готово све што је Кијеву могла да пружи мала и не нарочито добро опремљена словачка војска".

На почетку сукоба Словачка је прихватила стотине хиљада украјинских избеглица, иако су многе од њих касније отишли у Чешку, Немачку, или Аустрију.

Међутим, Фицо који предводи Социјалдемократску партију СМЕР је, како оцењује "Дојче веле", социјалдемократа само на папиру, а заправо је националиста.

"Често заступа изразито десно оријентисане, конзервативне ставове и по много чему је сличан мађарском премијеру Виктору Орбану. Као и Орбан, и Фицо је од почетка руско-украјинског сукоба отворено антиукрајински и проруски настројен. Ако СМЕР-СД победи на изборима, Виктор Орбан би први пут имао савезника у кругу тзв. 'Вишеградских држава'", истиче се у тексту.

Међу фаворитима је још једна социјалдемократска странка, ХЛАС (глас), коју води бивши премијер Петер Пелегрини, а који је и сам својевремено био члан Фицове странке. Наводи се да је у спољнополитичком смислу склон променљивом курсу, а није искључио ни сарадњу с бившим ментором Фицом.

Проруски и антизападни ставови

До сада је Словачка била међу земљама које су се залагале за масовну подршку Украјини унутар ЕУ. Штавише, Словачка је била једна од првих земаља НАТО која је Украјини прошле године испоручила совјетски противваздушни систем С-300, подсећа портал и додаје да је Словачка овог пролећа Украјини предала и своју комплетну флоту борбених авиона, тринаест "мигова 29".

Држава је заштиту свог ваздушног простора препустила Чешкој и Пољској, док је противракетну одбрану преузела једна јединица НАТО наоружана системом "патриот".

Но, док су све четири владе које су биле на власти у протекле три и по године биле недвосмислено проукрајинске и прозападне, расположење у словачком јавном мњењу током прошле године значајно се променило у корист Русије, истиче "Дојче веле".

Према недавном испитивању јавног мњења института "Глобсек" спроведеном у осам средњоевропских и источноевропских земаља ЕУ, Словаци показују највише проруских и антизападних ставова у читавом испитаном региону.

Само 40 одсто Словака на Русију гледа као на кривца за рат против Украјине, а 34 процента каже да је руску СВО испровоцирао Запад. Уз то, 76 одсто Словака се чврсто противи санкцијама Русији, а 69 одсто одбија војну помоћ Украјини.

Од почетка руско-украјинског сукоба, Фицо и СМЕР систематски распирују расположење против политике солидарности владе премијера Едуарда Хегера и његовог наследника Лудовита Одора, који ће обављати дужност привременог премијера до избора на јесен.

СМЕР је тренутно на првом месту по истраживањима, а следи га ХЛАС. Њихов председник Петер Пелегрини у начелу се дистанцира од проруске кампање својих бивших страначких пријатеља и истиче да "Украјину треба подржати, јер је угрожена њена територијална целовитост", али истиче и одређене услове.

"Увек смо говорили да, ако влада жели да помогне Украјини, она мора двоструко више да помогне словачком народу", рекао је Пелегрини.

Уочи могуће Фицове изборне победе, чак је и словачка председница Зузана Чапутова, оштро упозорила на промену оријентације Словачке од Запада ка Москви.

"Словачко стајалиште могло би ускоро да постане сличније спољној политици Виктора Орбана", поручила је Чапутова у интервјуу за "Политико".

image