Свет

Украјина на удару "орбанизма": Јачају проруске струје у Аустрији и Словачкој

Европски званичници упозоравају да би победе руски оријентисаних политичких снага у Словачкој и Аустрији Путину дале моћно оруђе против Украјине, што би му олакшало да подрива санкције и напоре ЕУ да помогне тој земљи
Украјина на удару "орбанизма": Јачају проруске струје у Аустрији и Словачкојwww.globallookpress.com © IMAGO/Isabelle Ouvrard

Аустријски политичар Херберт Кикл је проруски, антиамерички теоретичар завере који жели да ту алпску државу претвори у "тврђаву" против миграција. Уз то је фаворит да постане следећи лидер своје земље и следећа велика главобоља Европе, пише бриселски портал "Политико".

Наиме, Киклова десничарска Слободарска партија Аустрије (ФПО) води по националним анкетама, јер су растућа инфлација и нагли пораст захтева за азил појачали незадовољство актуелном владом, коалицијом Аустријске народне партије (ОВП) и Зелених. С другом главном опозиционом странком, Социјалдемократама (СПО), Киклова партија има највеће шансе у последњих неколико година да преузме власт.

То би пак, наводи "Политико", представљало велике проблеме за Европску унију, која се већ бори да изађе на крај с Мађарском, где је националистички премијер Виктор Орбан преузео контролу над свим главним полугама моћи, претварајући земљу у оно што критичари описују као полуауторитарна држава усред ЕУ.

Међутим, није само Аустрија подложна oрбанизму. Словачкој такође прети популистички препород. Проруска партија Смер, чији је лидер бивши премијер Роберт Фицо, води у анкетама у сусрет ванредним изборима заказаним за септембар. Фицо је обећао да ће, уколико буде изабран, прекинути војну подршку Украјини.

Европски званичници упозоравају да би победе проруских снага у Словачкој и Аустрији дале председнику Русије Владимиру Путину моћно оруђе против Украјине, што би му олакшало да подрива санкције и напоре ЕУ да помогне Украјини.

"То би била катастрофа", отворено је рекао високи званичник Европске комисије за "Политико".

Кикл отворено против санкција Русији

Следећи редовни избори у Аустрији су тек на јесен следеће године, али константне тензије унутар садашње коалиције под вођством канцелара Карла Нехамера, чија ОВП тренутно заостаје осам одсто за ФПО, повећавају изгледе за опозиционара Кикла.

"Нисам постао лидер странке да бих водио у анкетама, већ да бих победио на изборима", рекао је недавно Кикл. А уколико то и оствари, обећао је да ће искористити вето Аустрије у Европском савету да поништи "бесмислене" санкције блока Русији.

Током недавне посете Будимпешти, где се састао са, како "Политико" наводи, "својим ментором Орбаном", Кикл није крио да жели да Аустрију претвори у још једну Мађарску, коју је хвалио као "уточиште националног самоопредељења и отпора глобалистичкој интервенцији из Брисела". 

Уз то ФПО има дугогодишње везе с Русијом. Киклов претходник и бивши аустријски канцелар Хајнц-Кристијан Штрахе потписао је споразум о партнерству с Путиновом странком Јединствена Русија 2016. године.

Иако тај аранжман више није на снази, Кикл и друге страначке личности не крију своје афинитете према Русији – ФПО је у аустријском парламенту изнела бројне проруске резолуције од почетка рата у Украјини, а Кикл је више пута јавно позивао на укидање санкција Русији. 

Бриселски портал констатује и да су миграције ипак кључно питање за ФПО с обзиром на то да се број захтева за азил у Аустрији утростручио прошле године, те да је управо политика противљења миграцијама наишла на добар одзив код многих гласача.

Тако је на протеклим регионалним изборима ФПО остварила врло добар резултат и заузела друго место са 25 одсто освојених гласова, док би на националном нивоу могла бити и прва.

Кикл каже да је његов циљ овог пута јасан: да буде Volkskanzler – канцелар народа.

image