Свет

И после Столтенберга - Столтенберг: НАТО не може да се договори о новом генералном секретару

Државе чланице НАТО-а не могу да се договоре о наследнику актуелног генералног секретара, тако да је у продужење Столтенберговог мандата у овом тренутку најреалнија опција
И после Столтенберга - Столтенберг: НАТО не може да се договори о новом генералном секретару© Tanjug/Hanna Johre/NTB Scanpix via AP

Лидери НАТО земаља све су ближи одлуци да продуже мандат Јенса Столтенберга на челу тог војног савеза, пошто постаје све извесније да неће моћи да постигну договор око његовог наследника пре самита у Вилњусу у јуну.

Столтенберг, који се у уторак у Вашингтону састао са америчким председником Џозефом Бајденом, на челу Алијансе се налази од октобра 2014. године. Иако је јавно рекао да "није заинтересован" за продужетак мандата, некадашњи норвешки премијер није недвосмислено одбацио такву могућност.

"Због очувања континуитета, то има смисла", рекао је неименовани западни дипломата за "Фајненшел тајмс". "Он би то урадио, он је човек од дужности."

Дебата о Столтенберговом потенцијалном наследнику, чији се мандат завршава у октобру, искрсла је у деликатном тренутку са северноатлантски савез. Односи Запада са Русијом и Кином лошији су него у било ком тренутку у последњих тридесетак година, док су чланице тог савеза дубоко подељене по питању потенцијалног чланства Украјине.

Комплексна геополитичка ситуација и немогућност земаља чланица да пронађу компромисног кандидата значи да су шансе да ће Столтенбергов мандат бити продужен четврти пут све веће, како би се коначна одлука о његовом наследнику одложила за наредну годину, наводи ФТ.

"Столтенберг је до сада био одличан генерални секретар и не видим разлог за стварање додатне нестабилности у овом тренутку", рекао је министар спољних послова једне НАТО државе.

Док се на челу војне команде Алијансе увек налази официр из Америке, као војно најмоћније државе у савезу, место генералног секретара резервисано је за Европљане.

Могућност продужења Столтенберговог мандата постала је реалнија након што кандидатуре данске премијерке Мете Фредериксен и британског министра одбране Бена Воласа нису добиле подршку свих чланица савеза.

Док неке државе сматрају да на чело НАТО-а треба да дође жена, други мисле да је ред дошао на кандидата из Источне Европе, наводи ФТ.

Већина чланица, међу којима се налазе и Сједињене Државе, верују да би функција требало да припадне актуелном или некадашњем шефу државе или владе, потврдило је више званичника.

Избор је отежан и због чињенице да би потенцијални кандидат морао да добије подршку владе земље из које долази.

Француска и Немачка су подржали Фредериксен, представљајући је као европског кандидата, иако неке земље на истоку континента нису импресиониране данском премијерком. Али председник Бајден није подржао њену кандидатуру док је била у Белој кући прошле недеље, тврде извори "Фајненшел тајмса".

"Ко ће бити следећи генерални секретар? Не постоји неко упутство за то", рекао је Волас у уторак, додајући да има "доста одличних кандидата".

Он је рекао да је могуће да ће одлука бити одложена за након самита Алијансе у јулу. "Ко зна? То би могло бити одлучену у Вилњусу, а могло би бити одлучено и у октобру. Зависи".

Портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер је рекла да је Столтенберг "урадио одличан посао", али је додала да "Бајден још није донео било какву одлуку" о његовом наследнику.

Продужетак Столтенберговог мандата би актуелном генералном секретару омогућио да привреде крају процес приступања Шведске НАТО-у, који Турска и даље блокира, пише "Фајненшел тајмс".

Продужење мандата би значило да ће одлука о новом генералном секретару бити одложена до наредног самита у Вашингтону, који је заказан за април. Том приликом ће бити обележена 75. годишњица оснивања Алијансе.

"Ми смо свесни да ћемо у неком тренутку морати да пустимо Столтенберга да оде и да му изаберемо наследника", рекла је министарка одбране Холандије Кајса Олонхрен.

Столтенберг је наводно незадовољан зато што и даље нема никакву информацију о својој будућности и потенцијалном наследнику, између осталог и зато што мандати његових сарадника ускоро истичу, те ће морати да тражи нове.

image