Свет

Бајдена боли зуб, одложен НАТО састанак

Стоматолошки проблеми америчког председника само су ситница у његовом подебелом медицинском досијеу
Бајдена боли зуб, одложен НАТО састанак© Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Јасно је већ неко време да будућност Америке зависи од здравственог картона њеног осамдесетогодишњег председника Џозефа Бајдена, али, иако су многи очекивали да ће се у тамошња државна посла пре умешати извештај психолога или психијатра, овога пута посла је имао један други специјалиста - стоматолог.

Један кваран зуб у вилици најстаријег америчког лидера пореметио је функционисање најјаче војне силе на планети- НАТО алијансе. Јер, како "Блумберг" пише, због бола зуба, Бајден није могао да се састане са шефом овог савеза Јенсом Столтенбергом, нити да одржи пријем за шефове мисија.

Америка и њени геополитички односи тако су морали да сачекају да се заврши операција Бајденовог коренског канала.

"Процедура је успешно завршена", утешила је забринуте Американце секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер додајући да председнику "иде сасвим добро".

Председнички лекар Кевин О`Конор известио је грађане да се Бајден на нелагодност на десној страни доње вилице пожалио у недељу, а да су га затим истог дана "ремонтовали" зубари из Националног војно-медицинског центра Волтер Рид.

Стоички и јуначки, амерички председник захват је издржао при чистој свести и здравој памети (ако се за Бајдена тако нешто може рећи) и није примио општу анестезију, па није било потребе да власт током операције пребацује својој заменици Камали Харис.

Све се завршило уз локалну анестезију.

Сигурно је да и други светски лидери имају проблема са зубобољом, али у случају осамдесетогодишњег председника који се кандидује и за реизбор - здравствени проблеми престају да буду приватна ствар и претварају се у питање националне безбедности.

Тако је последњи лекарски извештај требало да умири забринуте грађане, будући да у њему пише да се Бајден лечи само од неколико уобичајених стања повезаних са његовим годинама, попут мање срчане аритмије и повишеног нивоа холестерола. Других мука нема, и овај "живахни осамдесетогодишњак", како се тврди, способан је да води једну од највећих светских сила.

Бивши главни лекар Беле куће и републикански конгресмен Рони Џексон недавно је, међутим, оптужио Белу кућу да је крива, јер је дозволила председнику Бајдену да говори о реизбору док је у стању менталног и физичког пропадања.

Бајден се, наиме, нешто пре тога, спотакао и пао док је напуштао сцену након церемоније доделе диплома кадетима у Америчкој ваздухопловној академији у Колораду. А с обзиром на то да се амерички председник грлио с патосом много више од тог једног пута, и да је интернет препун снимака који показују да има проблем са одржавањем у простору, ова последња епизода није се могла занемарити.

"Мислим да његов недостатак физичких способности и његово физичко пропадање сада почињу да наглашавају когнитивно пропадање које смо тако дуго посматрали. То је пакет који се једноставно не продаје широм света, а за нас постаје питање националне безбедности", додао је Џексон.

Исто мисли и 62 одсто Американаца, показала је анкета "Вашингтон поста" спроведена почетком маја. Бирачи у тој земљи већински верују да је Бајден у превише лошем физичком стању да би могао ефикасно да води државу.

И иако је јасно колико државничка посла могу да трпе и због обичне зубобоље, с обзиром на Бајденове проблеме са одржавањем равнотеже, његову дезорјентисаност, па чак и оптужбе да је амерички председник (који не разликује Украјину од Ирана, а Канаду од Кине) дементан- један кваран зуб заиста је најмање што би требало да брине Американце.

image