Свет

САД распоређују нуклеарне бомбардере у Аустралију

Проширење ваздушне базе се дешава у тренутку заоштравања односа САД са Кином
САД распоређују нуклеарне бомбардере у Аустралијуwww.globallookpress.com

Америчка војска се спрема да распореди стратешке бомбардере Б-52 са нуклеарним снагама у Аустралији, и тако ову територију претвори у кључно војно средиште у сукобу Вашингтона са Пекингом, објавила је аустралијска телевизијска мрежа Еј-Би-Си и Ројтерс.

Према њиховом извештају, Пентагон настоји да изгради "објекат за операције ескадриле", који би укључивао центар за одржавање и довољно паркинга за шест Б-52 у војној ваздухопловној бази Тиндал Краљевског аустралијског ваздухопловства.

Проширење ваздушне базе могло би да кошта до 100 милиона долара и очекује се да ће бити завршено крајем 2026. године.

Нови објекти су "потребни да подрже стратешке операције и да изводе више 15-одневних вежби обуке током сушне сезоне на северној територији за распоређене бомбардере", наводи се у извештају, који се позивају на америчка документа.

Иако није било званичне потврде о било каквим аранжманима за распоређивање Б-52 у Тиндалу, неименовани извор Ројтерса је навео да је план за успостављање "наменских објеката за бомбардере" заиста у току.

Током прошлогодишњих министарских састанака АУСМИН-а разговарало се о "појачаној ваздушној сарадњи" између Аустралије и САД, када су се договорили о "распоређивању америчких авиона свих типова". 

"Наша способност да распоредимо бомбардере америчког ваздухопловства у Аустралију нашим непријатељима говори о нашој спремности за смртоносну ваздушну снагу", наводно је америчко ваздухопловство саопштило за Еј-Би-СИ.

На питање када ће Б-52 почети да се размешта у Тиндалу, Министарство одбране Аустралије је одбило да коментарише.

Иначе, војна експанзија Вашингтона није ограничено само на Тиндал. САД тренутно граде масивно складиште млазног горива вредног 270 милиона долара на периферији Дарвина, око 200 миља од ваздушне базе. 

САД, Аустралија и Велика Британија су још 2021. године најавиле стварање новог безбедносног пакта АУКУС, који предвиђа да Канбери обезбеди конвенционално наоружане и подморнице на нуклеарни погон, чиме ће значајно повећати њене поморске способности.

Азијски НАТО?

Док чланице АУКУС-а тврде да је пакт само за циљ да заштити међународни систем који поштује људска права и владавину закона, Кина је оштро критиковала алијансу, тврдећи да њени пројекти представљају озбиљан ризик по нуклеарну безбедност.

Овај став је донекле поновила и Русија. У августу је министар одбране Сергеј Шојгу упозорио да би АУКУС могао да "детонира" цео азијско-пацифички регион, пошто пакт има предзнаке да постане "војно-политички савез". 

Амерички министар одбране Лојд Остин је, међутим, одбацио ту идеју, рекавши да Вашингтон не жели да успостави "азијски НАТО".

Врх копља

Неки се брину да то што Б-52 распоређују у Тиндал сваке године приморава Аустралију да се придружи САД у сукобу против Кине.

"То је велика експанзија аустралијске посвећености ратном плану Сједињених Држава са Кином", каже Ричард Тантер, виши научни сарадник на Институту Наутилус и дугогодишњи антинуклеарни активиста.

"То је знак Кинезима да смо вољни да будемо врх копља", додаје он.

"Веома је тешко замислити отворенију обавезу коју бисмо могли да учинимо, ово је наш сигнал Кинезима да се слажемо са америчким планирањем рата против њих", каже Тантер.

Шпијунска база се шири

Док су обе владе сигнализирале веће војно присуство САД у Аустралији, проширење једног пројекта је под велом тајне. Реч је о објектима "Пајн Гепа".

"Пајн Геп је тајни скуп објеката скоро 20 км југозападно од Алис Спрингса и тамо се налази од 1970. Заједно га воде Аустралија и Сједињене Државе, а службени назив је Заједнички одбрамбени објекат "Пајн Геп".

"Заједничка шпијунска база САД и Аустралије у близини Алис Спрингса пролази кроз велику надоградњу, каже Ричард Тантер.

Он је провео месеце проучавајући сателитске снимке Пајн Гапа и процењује да је број џиновских антена порастао за више од трећине у последњих седам година.

Тантер каже да су моћне "уши и очи" "Пајн Гапа" сада у великој мери фокусиране на Кину.

Ако би избио сукоб између САД-а и Кине, Тантер каже да би "Пајн Геп" играо веома значајну улогу, посебно у вези са одбрамбеним ракетним системима.

"Пине Гап би детектовао лансирање пројектила и био у служби америчких противракетних одбрамбених система да пронађу ту ракету усред лета и нападну је сопственим пројектилима", каже он.

Технологија геолокације "Пине Гап-а" би се тада користила за проналажење и уништавање локације за лансирање пројектила.

image