Свет

Пентагон: Америка губи још један "рат против тероризма"

Извештај Министарства одбране открио је да САД не постижу своје циљеве у Африци
Пентагон: Америка губи још један "рат против тероризма"© Aleksey Kashmar/Unsplash

Безбедносна ситуација у афричком Сахелу, зони између Сахаре и Судана, где се последњих 20 година, амерички командоси обучавају, боре и умиру у "тајном рату" је ноћна мора, наводи се у извештају који је америчко министарство одбране објавио "испод радара".

Како преноси магазин "Ролинг стоун", извештај је најновији доказ систематског неуспеха америчке војске на континенту и после две деценије слања трупа, напада дроновима и упада командоса у Сомалију и широм западне Африке.

У анализи Афричког центра за стратешке студије, главне истраживачке институције Пентагона за континент, наводи се да се број напада исламистичких милитантних група учетворотручио у облати западног Сахела.

Процењује се да ће током 2022. године бити 2.800 насилних догађаја, што је двоструко више него прошле године, наводи се у извештају и додаје да се "насиље проширило како у интензитету тако и географски".

Погоршавање ситуације најлошије се одражава на Команду специјалних операција за Африку која надгледа рад елитних јединица САД на континенту и која је имала водећу улогу у америчким војним напорима да се избори са терористичким групама, од Буркине Фасо до Мозамбика.

Како се наводи у некада тајним плановима Команде за период од 2019. до 2023. године, у које је магазин имао увид, циљ Команде био је да, заједно са афричким партнерима, расформира и прилагоди рад "насилних екстремистичких организација" како би био у складу са безбедносним интересима Сједињених Држава.

Да би то постигла, Команда се фокусирала на четири велике области: источну Африку, језеро Чад, Сахел и Магреб.

Вашингтон је због тога тамо послао своје најелитније трупе и то у чак 17 афричких земаља: Бенин, Боцвану, Буркину Фасо, Чад, Обалу Слоноваче, Џибути, Египат, Гану, Гвинеју, Кенију, Малави, Мали, Мозамбик, Нигер, Нигерију, Танзанију и Тунис.

Уз то, истрага "Ролинг стоуна" показала је да су специјалне трупе прошле године послате у још пет афричких земаља: Демократску Републику Конго, Мауританију, Мароко, Сенегал и Сомалију. Америчке елитне снаге такође су учествовале у читавом низу акција америчких војника, од поморских вежби до рада Националне гарде.

"Америчкој влади константно недостаје транспарентност у откривању опсега и локација својих војних операција у Африци. Министарство одбране не признаје пун опсег својих активности 'тренинга' и 'сарадње', што су често еуфемизми за војне операције“, рекла је магазину заменица директорка пројекта "Трошкови рата" Универзитета Браун, Стефани Савел.

Процењује се да је неких 14 процената америчких командоса послатих у иностранство током 2021. године завршило у Африци, највише у целом свету, осим на ширем Блиском истоку.

Тероризам цвета

Упркос значајном ангажману командоса, тероризам цвета широм континента, наводи се у извештају Пентагоновог Центра за Африку.

"Насиље милитантних исламистичких група у Африци незаустављиво је порасло последњих десет година, проширивши се 300 процената у том периоду“, наводи се у августовској процени ситуације на континенту.

"Насиље повезано са милитантним исламистичким групама се удвостручило од 2019“, додаје се.

После напада на САД 2001. године, војни ангажман у Африци се повећао и изграђена је читава мрежа испостава на северу континента одакле су америчке трупе изводиле нападе беспилотним летелицама, организовале упаде командоса и обуку локалних трупа.

Извештај Пентагона додатни је ударац за амерички "рат против тероризма", нарочито у светлу катастрофалног повлачења коалиције предвођене САД из Авганистана где су после две деценије поново на власт дошли талибани, исти они против којих се Запад борио годинама.

Руски ангажман

Када се говори о утицају и ангажману страних сила у Африци, Кина се често помиње као земља која има снажне дипломтске, трговинске и стратешке односе са "Црним континентом".

Оно што се не помиње толико, наводи лист "Фајненшел тајмс", јесте да исто тако добре везе са Африком има и Русија, а да притом "није потрошила ни рубљу".

Како се наводи, Москва је последњих десет година изградила значајно присуство у већини земаља Африке, искористивши односе исковане у совјетско доба.

За многе у Африци Совјетски Савез је био на правој страни историје када су политичари на Западу борце за слободум, попут Нелсона Манделе, представљали као терористе.

image