Свет

Дебата која све троши: Учестали позиви Бајдену да убрза улазак Украјине у НАТО по израелском моделу

Неке чланице војног савеза желе да одреде рок за придруживање Украјине, али тек након завршетка сукоба
Дебата која све троши: Учестали позиви Бајдену да убрза улазак Украјине у НАТО по израелском моделуGetty © Alex Wong / Staff

Амерички председник Џозеф Бајден, који више од годину дана хвали јединство НАТО-а према Украјини, нашао се помало изолован када је у питању једна кључна тема унутар Алијансе: када и како ће се Кијев придружити групи.

Бајден, који је опрезан у погледу увођења НАТО-а у директан сукоб са Москвом, настојао је да задржи статус кво који постоји више од деценије: нејасно обећање да ће се Украјина, сада вероватно најмоћнија војна сила у Европи, на крају придружити Алијанси, али без утврђеног рока.

Сада се, пише "Њујорк тајмс", све гласније чују захтеви Бајдену да подржи знатно бржи и сигурнији пут ка чланству Украјине. За америчког председника, све опције носе знатне ризике и косе се са његовом жељом да избегне поделе у НАТО и наредбом да се избегне "трећи светски рат".

Многи савезници, посебно из земаља које се граниче са Русијом, желе да пруже Украјини снажнија политичка обећања у вези са чланством уочи самита НАТО следећег месеца у Вилњусу у Литванији. Неки желе план и конкретне циљеве које Кијев треба да испуни, али тек када се сукоб заврши, рекли су званичници Бајденове администрације.

Крисјанис Каринс, премијер Летоније рођен у Америци, рекао је да је "једина шанса за мир у Европи када Украјина буде у НАТО-у". Говорећи у среду на стратешкој конференцији у Риги, он је рекао да сваки други исход неизбежно значи да ће се "Русија вратити".

Званичници се надају да, када Украјина постане пуноправни члан Алијансе, Русија више неће бити "претња" јер се напад на једну земљу НАТО-а сматра нападом на све. Чланство Украјине постало је "дебата која све троши", како у Европи, тако и унутар Бајденове администрације, рекао је један високи амерички званичник који је дубоко укључен у дискусије.

Само је Немачка у потпуности стала на Бајденову страну, иако и неколико других савезника има своје тихе сумње у вези са спремношћу Украјине да се у потпуности придружи Алијанси – и ризицима да би земље НАТО-а могле бити директно увучене у сукоб са Русијом у будућности.

У магли меморандума и састанака, неколико америчких званичника, предвођених државним секретаром Ентонијем Блинкеном, изгледа да је заузело став да ће Бајденова администрација бити приморана да буде конкретнија о путу Украјине ка чланству.

Администрација америчког председника наводно се залаже за "израелски модел", што значи временски ограничену посвећеност одржавању прилива западног оружја Кијеву, пише "Њујорк тајмс".

Могућа "посвећеност" Кијеву била би краћа од десетогодишњег споразума који је потписан са Израелом, наводи се у извештају листа.

Противници уласка Украјине у НАТО су забринути да би то додатно ескалирало кризу са Москвом. Руски званичници за сукоб у Украјини криве Запад и ширење НАТО на исток.

Украјински председник Владимир Зеленски је наводно запретио да ће бојкотовати предстојећи самит НАТО-а уколико његовој земљи не буде дата мапа пута за чланство. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који се састао са америчким лидером раније ове недеље, наводно је Кијеву предложио "компромисни" предлог. То би подразумевало обећање да ће се одржати доток оружја без обзира на исход украјинске офанзиве која је у току.

Заступљеност Кијева у блоку такође би била подигнута на ниво савета, што је Русија имала пре него што су се њени односи са Западом погоршали. Тада би "Украјина могла да игра улогу унутар НАТО-а коју је некада играла Русија", сугерише лист.

image