Свет

Бивши украјински премијер: Кијев може да заборави на чланство у НАТО, као и у ЕУ

Све што кијевски режим сада може да пружи Украјинцима су западна средства за вештачко одржавање економије, поручио је Николај Азаров
Бивши украјински премијер: Кијев може да заборави на чланство у НАТО, као и у ЕУwww.globallookpress.com © Valerio Muscella/ZUMAPRESS.com

Украјина у скорије време неће добити статус чланице НАТО-а, максимум на који може да рачуна је да постане партнер Алијансе, изјавио је бивши украјински премијер Николај Азаров.

"Украјина је изван прага Алијансе, шта год обећавали у кабинету председника. Очигледно је да Кијев неће моћи да оствари чланство у НАТО, као ни у ЕУ. Максимум на који могу да рачунају је статус партнера, чија су максимална привилегија редовне политичке консултације о безбедносним питањима", написао је Азаров на Телеграму.

Азаров је нагласио да је погрешан пут развоја, који је кијевски режим изабрао 2014. године, изазвао садашњи оружани сукоб и на крају довео до колапса некада богате и независне државе.

Према његовим речима, статус партнера не даје никакве гаранције за улазак у Aлијансу. 

Он је појаснио да овај статус пружа само могућност за разговор на министарском нивоу, размену информација, већи приступ програмима сарадње, као и ближу сарадњу у временима кризе и припремама за операције НАТО-а.

"Штавише, сами Американци су се противили било каквим обавезама према Кијеву", истакао је.

Све што кијевски режим сада може да пружи Украјинцима су западна средства за вештачко одржавање економије, закључио је бивши украјински премијер.