Свет

Ко је украјински олигарх који је Бајденове наводно подмитио са пет милиона долара?

Микола Злочевски, оснивач "Бурисме" наводно је платио по пет милиона долара америчком председнику Џозефу Бајдену и његовом сину Хантеру, а наводно има и аудо-снимке који му служе као вид осигурања за коруптивне радње
Ко је украјински олигарх који је Бајденове наводно подмитио са пет милиона долара?www.globallookpress.com © © CNP/AdMedia

Микола Злочевски, некадашњи украјински министар и оснивач "Бурисма холдингса" наводно је платио председнику Џозефу Бајдену пет милиона долара, а у свом поседу наводно има и аудио записе како би осигурао своју коруптивну радњу, тврде републиканци.

Сенатор Чак Грасли објавио је у понедељак да је страни држављанин наводно платио актуелном америчком председнику и његовом сину Хантеру Бајдену по пет милиона долара, као и да се његове тврдње базирају на документу ФБИ, док су прошле недеље републиканци Марџори Тејлор Грин, Ана Полина Луна и Ненси Мејс рекле да је страни држављанин Злочевски.

Данас се не зна где се Злочевски налази. Неки спекулишу да је у Монаку где је наводно побегао 2019. године пошто је у Украјини био осумњичен за проневеру.

Према истрази "Ал Џазире", сумња се да је оснивач "Бурисме" купио кипарско држављанство између 2017. и 2019. године. "Гардијан" је извештавао да су га у време када је Злочевски био украјински министар заштите животне средине неки оптуживали да је издавао дозволе за гас својим ортацима.

Исти човек је 2016. године био под сумњом због прања новца и корупције повезаних са "Бурисмом". Тужилац Виктор Шокин истраживао је тај случај пре него што је он затворен због притисака тада потпредседника Џозефа Бајдена који је претио да ће повући обећаних милијарду долара помоћи Украјини ако не отпусти Шокина. Бајден се и хвалио његовим отпуштањем 2018. године.

У извештају Граслија Сенату из 2020. године наводе се везе између Бајденових, "Бурисме" и Злочевског. Како се наводи, тада потпредседник Бајден упознао је 2014. пословног партнера свог сина Хантера Девона Арчера. Бајден старији је крајем априла посетио Украјину што су медији описали као бављење ситуацијом у Украјини, а ускоро је у ову земљу отишао и његов син.

Убрзо након ових посета, Арчер је постао члан управног одбора "Бурисме", почетком маја придружио му се и Хантер Бајден и њих двојица су наредних неколико година за чланство у одбору плаћани милионима олигархових долара.

После протеста у Кијеву 2014. године, украјинским политичарима очајнички је требала америчка подршка, а Злочевски се побринуо да релевантни украјински званичници буду свесни Хантеровог именовања у одбор "Бурисме", наводи се у том извештају, уз осврт да се радило о очигледном сукобу интереса.

image