Свет

Републиканци покренули питање о страним плаћањима Хантеру Бајдену, помињу и Вука Јеремића

Одбор Представничког дома за надзор тврди да је Хантер Бајден искористио своје породичне везе како би довео до састанка српског кандидата за генералног секретара УН Вука Јеремића и тадашњег саветника за националну безбедност потпредседника САД Колина Кала 2016. године
Републиканци покренули питање о страним плаћањима Хантеру Бајдену, помињу и Вука ЈеремићаGetty © Drew Angerer/Getty Images

Републиканци у Представничком дому Конгреса САД саопштили су да су чланови породице актуелног америчког председника Џозефа Бајдена примили милионске уплате од страних ентитета.

Председавајући Одбора Представничког дома за надзор Џејмс Комер изнео је нове информације у намери да поткрепи тврдње да су чланови Бајденове породице, укључујући његовог сина Хантера, примили милионе долара од страних ентитета у Кини и Румунији, што се наводно дешавало и у време када је Џозеф Бајден био потпредседник САД, наводи се у допису до којег је дошао Си-Ен-Ен.

Одбор је добио нове банковне евиденције које се наводе у допису, а које укључују уплате компанијама у вези с Хантером Бајденом, наводи америчка ТВ мрежа.

Наводне везе Хантера Бајдена и Вука Јеремића

Републиканци такође тврде и да је Хантер Бајден користио своје породичне везе како би помогао у одржавању састанка 2016. између српског кандидата за генералног секретара Уједињених нација Вука Јеремића и Колина Кала, тадашњег саветника за националну безбедност тадашњег потпредседника САД Џозефа Бајдена.

Си-ен-ен наводи да је у мејлу из јуна 2016. Јеремић писао Хантеру Бајдену и његовом пословном сараднику Ерику Шверину у коме је тражио да се "састане са саветником за националну безбедност ВПОТУС (потпредседник САД) Колином Калом" у вези са изборима за генералног секретара УН.

У извештају пише да је Шверин саветовао Хантеру да "размисли о томе како жели да одговори", пише Си-Ен-Ен.

Такође се наводи да је Јеремић у мејлу из јула 2016. написао како "састанак са Колином није трајао дуго, али мислим да није прошао претерано лоше. Оно што је субоптимално је то што се чини да је ОВП (канцеларија потпредседника САД) ван круга доношења одлука о питању избора за генералног секретара УН. Колин је обећао да ће се боље информисати о томе шта се тренутно дешава", преноси Си-Ен-Ен.

Републиканци су саопштили да намеравају да се више позабаве тиме, али су закључили да се чини да се "званичник Бајденове администрације састао са Јеремићем да разговара о изборима за генералног секретара УН-а по налогу Хантера Бајдена и/или његових пословних сарадника".

О овим наводима Кал се није изјашњавао, док су Јеремићеви адвокати у писму поручили Одбору да неће одговорити на захтев за документацију и сведочење због питања поделе власти, као и зато што правила Представничког дома ограничавају судске позиве на људе "унутар Сједињених Држава".

Уплате румунског бизнисмена

Банковни записи који се цитирају у допису Одбора показују да је румунски бизнисмен Габријел Поповисију почео да шаље новац сараднику Хантера Бајдена Робу Вокеру у року од пет недеља након састанка тадашњег потпредседника Џозефа Бајдена са румунским председником Клаусом Јоханисом 2015. године.

Си-Ен-Ен наводи да је Хантер Бајден обављао легалне правне послове за Поповисијуа, који је 2016. године осуђен за корупцију.

Вокер је примио више од 3 милиона долара у периоду између новембра 2015. и маја 2017. године, и послао око милион долара у различитим ратама Хантеру Бајдену, његовом пословном сараднику Џејмсу Џилијану као и Хали Бајден, удовици најстаријег председника председника, Боа Бајдена, који је умро у мају 2015.

Хантер Бајден је са удовицом свог брата био у романтичној вези неко време након братовљеве смрти, напомиње Си-Ен-Ен.

Допис републиканца Џејмса Комера доводи до питања о томе зашто је Поповисију директно плаћао пословног сарадника породице Бајден, уместо да новац уплаћује адвокатској фирми у којој је Хантер Бајден радио у то време или другој фирми на коју је Хантер наводно упутио румунског бизнисмена, пише амерички медиј.

Си-Ен-Ен напомиње да је и бивши адвокат бившег председника Доналда Трампа Руди Ђулијани такође био у вези са Поповисиуом.

Уплате кинеских држављана

У допису се такође наводи да су два кинеска држављана уплатила 100.000 долара професионалној корпорацији Хантера Бајдена преко енергетске компаније коју подржава Кина.

Републиканци тврде да је бар једна од тих особа имала везе са Комунистичком партијом Кине.

Си-Ен-Ен наводи да су ове трансакције, као и везе које је Хантер Бајден успоставио са енергетском компанијом коју подржава Кина након што је Џозеф Бајден напустио функцију потпредседника, одавно познати.

У допису се такође наводи да су двојица кинеских држављана били повезани са ЦЕФЦ-ом, кинеским енергетским конгломератом који је имао пословне односе са Хантером Бајденом.

Чланови одбора тврде да је један од појединаца "користио ЦЕФЦ како би подмићивао и коруптивно утицао на стране званичнике."

Допис укључује копију банковне трансакције која показује да је 4. августа 2017. ЦЕФЦ послала 100.000 долара Хантеровој професионалној корпорацији "Оваско П.Ц."

Допис такође укључује детаље из банковних записа о томе како је новац премештан између компанија, укључујући уплату од 100.000 долара једној од компанија Хантера Бајдена коју је тада финансирала кинеска фирма са седиштем у вези са ЦЕФЦ-ом.

Комер наводи да трансакција "демантује тврдњу председника Бајдена да његова породица није добила новац од Кине."

Ипак, Одбор у извештају признаје да "постоје легитимне комерцијалне трансакције са правним лицима и појединцима са седиштем у Кини."

"Међутим, образац понашања Бајдена и њихових кинеских партнера – сачуван у релевантним банкарским евиденцијама – наговештава покушај да се затре траг извору новца", наводи Одбор, преноси Си-Ен-Ен.

Комер је раније открио да су чланови Бајденове породице индиректно примили нешто више од милион долара од кинеске компаније "Стејт енерџи ХК лимитед".

Републиканци у Сенату су 2020. године први пут детаљно описали како је сарадник Хантера Бајдена Роб Вокер слао новац компанијама повезаним са Хантером и председниковим братом Џејмсом, након што је од кинеске компаније примио три милиона долара.

Најновији допис републиканаца тврди да је Вокер део тог новца послао и Хали Бајден, као и непознатом банковном рачуну идентификованом само као "Бајден".

Истраге ће се наставити

Републиканци намеравају да наставе истраге, пише Си-Ен-Ен.

Одбор ће такође наставити да се залаже за измене закона које би омогућиле додатно извештавање о финансијама чланова породице председника или потпредседника, објављивање страних трансакција које укључују пословања чланова породица високих изабраних званичника и убрзани преглед свих сумњивих извештаја о активностима банака који се односе на непосредне чланове породице председника или потпредседника.

Комер је своја сазнања извео на конференцији коју је одржао са својим партијским колегама, наводи амерички медиј.

"Ти људи нису дошли код Хантера Бајдена зато што је разумео светску политику или што је био искусан у томе, или што је разумео кинеске послове. Хтели су га због утицаја који је имао захваљујући свом презимену", изјавила је републиканка из Јужне Каролине Ненси Мејс.

Плаћања из иностранства постављају питања о пословним активностима Хантера Бајдена док је његов отац био потпредседник, али Одбор није нагласио било какву незаконитост у вези са исплатама из страних извора, пише Си-Ен-Ен и додаје да банкарска евиденција сама по себи такође не указује на сврху извршених уплата.

Комер није одговорио на питање које је конкретне политичке одлуке Џозеф Бајден донео под наводним утицајем плаћања из иностранства.

Он је уместо тога изјавио да је Бајден током последње године Обамине администрације путовао по свету и разговарао о страној помоћи, оценивши да постоје одлуке које је Џозеф Бајден донео као потпредседник, а које "стављају Кину на прво, а Америку на друго место."

Бела кућа и Хантеров саветник демантују

Портпарол Беле куће Јан Самс демантовао је Комера рекавши да Комер има "историју поигравања са чињеницама и ширења неутемељених инсинуација", такође оптуживши Комера да је сакрио информације од јавности како би селективно промовисао своје властите наративе и изнео личне нападе на председника и његову породицу.

Саветник Хантера Бајдена Абе Лоуел оценио је да су републиканска "открића" препаковане погрешне изјаве о "савршено правилним састанцима и пословањима приватних лица."

"Уместо понављања старих истрага које нису пронашле доказе о преступима господина Бајдена, представник Комер би требало да обави истрагу многим ентитетима у вези са бившим председником Трампом и члановима његове породице", рекао је он.

Комер није искључио могућност да његов Одбор истражи међународне послове Доналда трампа и његове породице пре него што донесе било какве законске препоруке за решавање трговине утицајем.

"Сагледаћемо све када будемо спремни да уведемо закон о забрани трговине утицајем", рекао је Комер и додао да су се "и републиканци и демократе жалили на породице америчких председника које примају новац."

Говорећи о иностраном пословању Трамповог зета Џереда Кушнера, Комер је рекао да се неће изјашњавати о томе да ли се слаже са Кушнеровим пословним праксама или не, али је напоменуо да заправо зна који су његови послови, за разлику од Бајденових.

image