Свет

Скок популарности: Од објављивања федералне оптужнице, Трамп прикупио 7 милиона долара за кампању

Оптужнице против Трампа не само да не утичу на њега, већ му подижу рејтинг
Скок популарности: Од објављивања федералне оптужнице, Трамп прикупио 7 милиона долара за кампањуGetty © Spencer Platt / Staff

Тим за председничку кампању бившег америчког председника Доналда Трампа саопштио је да је прикупио око седам милиона долара откако је прошле седмице против Трампа објављена федерална оптужница, за коју је он рекао да је политички мотивисана и неоснована.

"Председник Трамп је прикупио преко 6,6 милиона долара од када је поремећени Џек Смит најавио политичко гоњење", наводи се у мејлу Трамповог тима. Смит је специјални тужилац који је подигао оптужницу против трампа звог незаконитог задржавања поверљивих докумената.

Трампов тим за кампању написао је у мејлу упућеномпристалицама да је више од 4,5 милиона долара прикупљено онлајн, док је 2,1 милион долара сакупљен на донаторском скупу у уторак у Бедминстер клубу у Њу Џерсију.

Портпарол Трампа, који је фаворит за републиканску председничку номинацију, касније је послао мејл Ројтерсу у којем је навео да су прикупљена средства прешла границу од седам милиона долара од објављивања оптужнице.

На федералном суду у Мајамију у уторак, Трамп се изјаснио да није крив по свих 37 тачака оптужнице.

Анкете показују да већина републиканаца, односно око 81 одсто према анкети Ројтерса/Ипсоса, верује да су оптужбе против Трампа политички мотивисане.

Оптужница која је отпечаћена у петак терети Трампа за 37 кривичних дела у вези са држањем поверљивих докумената на имању Мар-а-Лаго на Флориди.
Оптужница укључује наводе да је Трамп, између осталог, чувао документе у плесној дворани и купатилу своје виле.

За најтежа кривична дела из оптужнице предвиђене су потенцијалне затворске казне до 20 година, али починиоцима се ретко када изрекне максимална казна с обзиром на то да одлуку на крају поступка доноси судија.

Интересантно је и да је Трамп и након што је оптужен за исплаћивање порно звезде такође уживао у повећаном приливу средстава за кампању. Његова кампања је тада прикупила 7 милиона долара за три дана, рекао је виши саветник Џејсон Милер.

image