Свет

Лов на вештице? У чему се разликују истраге Бајдена и Трампа о поверљивим документима

И код бившег и код садашњег председника САД пронађена су поверљива документа, али се истраге значајно разликују
Лов на вештице? У чему се разликују истраге Бајдена и Трампа о поверљивим документимаGetty © Drew Angerer / Staff

Чак и пре него што је званично оптужен, бивши председник САД Доналд Трамп је поручивао да је истрага о поверљивим документима против њега "лов на вештице" и да је деловао на исти начин као што су то чинили садашњи и бивши председници, пише "Њузвик".

Против Трампа је подигнута федерална оптужница после истраге специјалног тужиоца Џека Смита у вези незаконитог задржавања поверљивих докумената након што је напустио Белу кућу, а затим за опструкцију федералних власти које су покушаће да их преузму из његовог одмаралишта Мар-а-Лаго, на Флориди.

У петак је отпечаћена оптужница против бившег председника, откривајући да се суочава са 37 тачака за намерно задржавање поверљивих докумената што представља кршење Закона о шпијунажи, као и за заверу ради ометања правде и давање лажних изјава истражитељима.

У своју одбрану, Трамп је више пута подсетио да Министарство одбране није оптужио актуелног председника Џозефа Бајдена, иако је такође утврђено да поседује поверљиве материјале.

У јануару 2022. поверљиви документи из администрације Барака Обаме пронађени су у Бајденовој приватној кући у Вилмингтону, Делавер, као и у канцеларији истраживачког центра у Вашингтону коју је Бајден раније користио.

"Корумпирана Бајденова администрација је обавестила моје адвокате да сам оптужен, наизглед због превара са кутијама, иако Џо Бајден има 1850 кутија на Универзитету Делавер, додатне кутије у Кинеској четврти у Вашингтону, још више кутија на Универзитету Пенсилваније и документа расута по поду његове гараже где паркира своју корвету, а која су 'обезбеђена' само гаражним вратима која су танка као папир и која се отварају већину времена", објавио је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина" (Truth Social).

"Кутије" материјала на које се Трамп позива су из Бајденовог времена као сенатора и, наводи "Њузвик", не потпадају под поверљива документа будући да се од сенатора не тражи да предају своје документе Националном архиву када напусте функцију, за шта је Трамп оптужен да намерно није урадио након што је напустио Белу кућу 2021. године.

Државни тужилац Мерик Гарланд именовао је специјалног тужиоца Роберта Хура да истражи појаву поверљивих докумената у Бајденовом дому и бившој канцеларији у Вашингтону 12. јануара.

Мало се зна о стању Хурове истраге, као и о околностима које су довеле до тога да је Бајден и даље у поседу поверљивих материјала.

Према извештају Си-Ен-Ена, Хур је до сада је тражио сведочење само једне особе, Бајденове бивше извршне помоћнице Кети Чанг.

Ен-Би-Си њуз је, позивајући се на неименоване изворе, недавно известио да је истрага о Бајденовом руковању поверљивим материјалима далеко од свог завршетка и да сам председник тек треба да разговара са тужиоцима.

Поређења ради, неколико људи повезаних са Трампом, укључујући његовог бившег портпарола Тејлора Будовича, чланове особља у Мар-а-Лагу, више од 20 чланова Трампове тајне службе и његовог бившег шефа кабинета Марка Медоуса, сведочили су пред великом поротом у оквиру Смитове истраге поверљивих докумената.

Једна од главних разлика између федералне истраге Бајдена и истраге бившег председника је у томе што Бајден није оптужен за покушај опструкције савезног покушаја да поврати документе пронађене на његовим имањима и у бившим канцеларијама.

Бајденови адвокати су раније рекли да су сарађивали на сваком кораку истраге и вратили све поверљиве материјале пронађене у канцеларији и кући након што су их одмах открили.

На другом месту, тужиоци су недавно потврдили да против бившег потпредседника Мајка Пенса неће бити подигнута оптужница након што је "мали број докумената" пронађен у његовом дому у Индијани.

Пенс, који је интервјуисан током истраге, такође је у потпуности сарађивао у истрази и није оптужен да је покушао да спречи савезни покушај да преузме документе.

image