Свет

"Волстрит џорнал": Јапан испоручује артиљеријске гранате САД за помоћ Украјини

Токио тражи начин да помогне украјинску офанзиву, па се сетио споразума из 2016. који омогућава двема земљама да деле муницију у оквиру свој дугогодишњег безбедносног савеза
"Волстрит џорнал": Јапан испоручује артиљеријске гранате САД за помоћ УкрајиниGetty © Hannah Beier / Stringer

Јапан је у преговорима да обезбеди артиљеријске гранате Сједињеним Државама како би попунили њихове залихе за украјинску офанзиву, пише "Волстрит џорнал".

Глобална потражња за муницијом интензивирала се са почетком украјинске офанзиве. САД су послале више од два милиона артиљеријских граната Украјини од почетка сукоба и Вашингтон притиска савезнике да се укључе у снабдевање Кијева муницијом.

САД су почетком седмице најавиле нови пакет војне подршке Украјини, укључујући артиљеријске гранате калибра 155 мм. Вашингтон је завукао руку дубоко у своје залихе и траже начине да подрже Украјину без нарушавања сопствене војне спремности.

"Волстрит џорнал" пише, позивајући се на изворе, да Јапан разматра испоруку артиљеријских граната од 155 мм у САД у складу са споразумом из 2016. који омогућава двема земљама да деле муницију у оквиру свој дугогодишњег безбедносног савеза.

За сада се не зна када би јапанске гранате могле да стигну. Украјинци месечно потроше више од 90.000 граната.

image