Свет

Наоми Клајн: Није проблем само Трамп, Роберта Кенедија демократе игноришу на сопствени ризик

Неспорна је снага коју Кенеди поседује као кандидат, тако да се очекује све већи замах његове кампање и да настави да проналази нову публику
Наоми Клајн: Није проблем само Трамп, Роберта Кенедија демократе игноришу на сопствени ризик© Tanjug/AP Photo/Josh Reynolds

Пошто се Роберт Ф. Кенеди Млађи кандидовао за председничке изборе у Сједињеним Државама у априлу, доминантна стратегија била је – игнориши га и чекај да нестане, али је развој његове кампање показао да је то било погрешно, те да уз помоћ великог умећа коришћења друштвених мрежа своје поруке преноси све већем аудиторијуму, сматра ауторка светских бестселера "Но лого" и "Доктрина шока" и колумнисткиња британског "Гардијана" Наоми Клајн, која испитује због чега његове речи имају огроман одјек код све бројнијих гласача у Америци, али и ван САД.

Подсећајући се речи да је изборни тријумф бившег америчког председника Доналда Трампа био заснован на томе што му је кампања била попут блокбастер филма, пуног специјалних ефеката, а она Хилари Клинтон налик документарном остварењу на Пи-Би-Есу, популарност Роберта Ф. Кенедија Млађег Наоми Клајн доводи најпре у везу с фамом која прати његову породицу још од убиства некадашњег председника САД Џона Ф. Кенедија.

Фами доприноси и то што потенцијални председнички кандидат демократа подржава тврдњу да је ЦИА стајала иза убиства његовог ујака и оца.

Кенеди врло успешно користи незадовољство гласача

Такође, истиче Клајнова, Кенеди врло успешно користи незадовољство гласача, љутих због тога што моћне корпорација контролишу систем и профитирају од болести и сиромаштва, затим ратова који празне државну касу и сакате њихову децу, као и малих примања и све већих трошкова живота.

"Централна порука кампање Р. Ф. К. Млађег је 'корумпирано спајање државне и корпоративне моћи'. Када говори да фармацеутске компаније контролишу националне здравствене агенције а загађивачи контролишу оне који штите животну средину, он је убедљив, уосталом, био је добар правник. Када се буни против корпорација које су профитирале током ковид пандемије и користили је да униште ривале, он говори и мојим језиком и тешко је не климати главом на то", пише Наоми Клајн.

Када говори о машинерији бескрајног рата која обликује спољну политику САД, и сугерише да би у Украјини требало да се оконча покољ, он изговара ствари незамисливе у либералним круговима... То значи да је јавни дискурс испуњен шкакљивим темама плодно тле за све који желе да се позиционирају као "храбри казивачи истине". Р. Ф. К. Млађи сада предводи тај чопор, напомиње Клајнова.

"С обзиром на неспорну снагу коју Кенеди поседује као кандидат, очекује се све већи замах његове кампање и да настави да проналази нову публику. Игнорисати га није опција. Уместо тога потребно је ухватити се укоштац с митовима који су у основи његовог наступа и који су кључни за његову привлачност међу гласачима", пише колумнисткиња "Гардијана" и професорка на канадском Универзитету у Британској Колумбији.

Преиспитати митове на којима почива Кенедијева популарност

Клајнова потом набраја те митове, издвајајући први да би био "климатски шампион". Имајућу у виду његов пређашњи врло успешан еколошки ангажман, његови наступи на ту тему сада су суздржани, штавише, он истиче да се климатска криза користи у сврху стварања "тоталитарне контроле над друштвом" коју диригују "Светски економски форум, Бил Гејтс и други мултимилијардери".

Мит број два је да је антиваксер – у кампањи готово да не говори о имунизацији деце, јер, како каже, то није примарна тема за већину Американаца, док му антикорона наратив иде у прилог.

Трећи мит је, тврди колумнисткиња, да је Кенеди против рата и за људска права, а као доказ томе истиче да, иако је најубедљивији када се противи америчким војним интервенцијама у иностранству или када преиспитује цену рата у Украјини и позива на мирно решење сукоба, он подржава израелску владу – једну од највећих муштерија америчког војног индустријског комплекса, и нацију која не жели мир и подгрева тензије с Ираном.

Четврти мит је да је популиста, што он није јер не нуди конкретна економска решења, нпр. да опорезује богате и новчано подржи социјалне категорије становништва, сиромашне и радничку класу. Кенеди заправо не предлаже ништа од овога, додаје Клајнова и подсећа да је он избегао да одговори на директна питања о повећању пореза и потенцијалном банкроту социјалног осигурања.

Кенедијева кандидатура иде у прилог Трампу

Клајнова се пита и да ли се Кенеди уопште кандидује за председничког кандидата испред демократа, или кампању користи за подизање сопственог рејтинга у јавности. Или пак има већу амбицију – да се кандидује као независни кандидат, а можда се нада месту у администрацији републиканаца

Или: "Да. Трамп–Кенеди. Рекао сам то", написао је Трампов савезник Роџер Стоун на Твитеру убрзо након што је Р. Ф. К. Млађи најавио кандидатуру. Идеја се допада и Трамповом бившем менаџеру кампање и главном саветнику Стиву Бенону, премда Кенеди тврди да не постоји опција под којом би се придружио Трампу.

"Док Кенедијев рејтинг расте, демократска елита наставља да се подсмева – наизглед не учећи никакве лекције из Трамповог успона, или тренутне непопуларности њиховог лидера, или очајничке жеље толиког броја чланова њихове партије за нечим опипљивим и истинитим", закључује Наоми Клајн.

image