Свет

"Као да је Трамп": Зашто "Вашингтон пост" критикује Бајденовог изазивача Роберта Кенедија Млађег

Колумниста америчког медија критикује синовца Џона Кенедија који, како тврди, више наликује Доналду Трампу него својим славним рођацима
"Као да је Трамп": Зашто "Вашингтон пост" критикује Бајденовог изазивача Роберта Кенедија Млађег© Sean Gallup

"Кенеди је, али му је кампања као да је Трамп", оцењује колумниста "Вашингтон поста" Мет Баи кандидатуру Роберта Ф. Кенедија Млађег, сина некадашњег министра правде Роберта Кенедија и братанца бившег председника Џона Ф. Кенедија, за председничку номинацију Демократске партије на изборима у новембру следеће године.

Баија, каже, не изненађује то што се "трампистички" кандидат појавио унутар Демократске партије, али га чуди што "Трампов изазов" на левици предводи неко с тим презименом.

Двојица политичара, оцењује он, одликују се истом "циничном мешавином звездане моћи и дезинформација".

Колумниста, међутим, подсећа да је Кенеди Млађи прошле недеље твитовао да "ни под каквим околностима" не би пристао да буде Трампов потпредседник јер, како каже, њихови ставови "не могу бити удаљенији". Али, према Баију, ту постоји једно велико "али".

"То што се осећао принуђеним да да такву изјаву говори вам да би могли да буду бар мало удаљенији. Можда и много", иронично записује аутор додајући да Кенедија, ипак, "дубоко сличним" Трампу чини "мрачна струја" популизма који је повезан са самовеличањем и, како тврди, реалношћу коју сами стварају - за разлику од оне реалности коју ствара "Вашингтон пост".

Кенеди се на телевизији појавио без дана стварног искуства у владању, али предност му је да физички личи на свог оца, што се, тврди аутор, нарочито цени међу осамдесетогодишњом демократском гарнитуром.

"Регистровао је скоро једну петину демократских гласова на јавном гласању и пре него што га је ико чуо како говори. А то много говори о трајној мистици Кенедија, али још више о нелагоди због реизбора председника Бајдена", оцењује колумниста "Поста".

Кенеди је, по његовом мишљењу, попут Трампа, предан "вештој демагогији" и лежерно доводи људе у заблуду.

Аутор тако подсећа и на раније изјаве овог демократског кандидата, попут оне да вакцина против ковида није успела да заустави пренос вируса, што је, наводно, влада потајно и знала.

Баи затим поучава да поента вакцине није ни била да спречи заражавање, већ да смањи смртност. Што је, како он тврди (вероватно поткован једнаким медицинским знањем као и Кенеди кога критикује), вакцина и успела.

Писац колумне у "Вашингтон посту" затим додаје да је следећа од сличности Трампа и Кенедија "преклапање завере и презира", али и то што обојицу тобоже одликује "деструктивно неповерење у бирачко тело које желе да каналишу".

"Током бурног, скоро двосатног, трампистичког монолога којим је започео своју кампању у Бостону, Кенеди је скицирао суморну слику владе која је у потпуном власништву корпорација које је сасвим контролишу, али и о подлим моћима у обе странке које су поробљавају људе бирократским мандатима", оцењује Баи.

Он иде и корак даље. Доказује да Кенеди више личи Трампу него својим славним сродницима.

"Непрестано позивање на оца и стрица, председника Џона Ф. Кенедија, Кенедију је попут моста назад ка златном добу америчког либерализма. Али уместо 'не питајте шта ваша земља може да учини за вас' (чувена реченица некадашњег вође Америке) он нуди варијацију на трампистичку тему уништавања владе и науке, истовремено изазивајући страх и огорченост", храбро закључује Баи.

Као мане Кенедија, он набраја и то што је кандидат демократа недавно оптужио своју владу да је убила стотине хиљада Украјинаца.

"Ако смо тамо да исцрпимо Русе, како је рекао министар одбране Лојд Остин, или да сменимо Владимира Путина, што је рекао Бајден, онда користимо Украјинце као пионе, убијамо их у прокси рату две силе", поручио је, наиме, Кенеди, додајући да је Украјина изгубила 300.000 војника и да "оно што нам причају о рату није истина".

Наравно, овакве изјаве се не уклапају у званични наратив САД, па је зато Бајденовом страначком ривалу све то, барем по Баију, убележено као "смртни грех".

Не помаже Кенедију ни то што је критиковао одлуку САД да потроши 100 милијарди долара "да задржи војску Владимира Путина ван Европе", јер, према колумнисти "Вашингтон поста", тако нешто је ужасно пошто исувишезвучи као "Америка на првом месту" (Трампова спољнополитичка филозофија), а не као "Нова граница" (либерални политички принцип  демократа у доба Кенедија).

"Упознао сам Бобија пре неколико деценија, када су га многе демократе гурале да се кандидује за Сенат у Њујорку. Тада ми је деловао утемељеније и промишљеније. Свидео ми се и мислио сам да може да победи. Али то је било пре него што је Кенеди почео да види завере на сваком кораку, противећи се тајној агенди корпоративних медија, чак и лобирајући за ослобађање убице његовог оца, Сирхана Сирхана, на основу тога да му је некако намештено", згрожен је Мет Баи.

image