Свет

Сијарто у Санкт Петербургу: За Мађарску нема зиме захваљујући руском гасу (ВИДЕО)

Боље смо припремљени за зиму од европског просека, док се испорука нафте преко нафтовода "Дружба" одвија без прекида, упркос чињеници да је Украјина поново подигла транзитне таксе, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто у Санкт Петербургу: За Мађарску нема зиме захваљујући руском гасу (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Deng Yaomin/XinHua

Мађарска је боље припремљена за зиму од других европских земаља, захваљујући континуираном снабдевању гасом из Русије. Мађарска складишта гаса су попуњена 37 одсто, а европски просек је 21 одсто, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, преносе "РИА Новости".

"Ове године биће успешни и наши напори да попунимо складишта гаса. Пуњење мађарских складишта за зиму добро напредује. Сада у њима има толико гаса да бисмо могли да покријемо више од 37 одсто годишње потрошње, тако да пуњење гасних складишта у Мађарској за зиму иде добро", казао је Сијарто на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

Он је додао да капацитет складишта гаса у Европи сада једва прелази 21 одсто просечне европске потрошње.

"Боље смо припремљени за зиму од европског просека. Каква год зима да дође, хладнија или топлија, Мађарска се неће суочити са било каквим ограничењима у коришћењу природног гаса", нагласио је.

Шеф мађарске дипломатије је навео да ће се "енергетска сарадња са Русијом у енергетском сектору наставити и у будућности". 

"Добра вест је да се снабдевање Мађарске гасом углавном обезбеђује преко гасовода Турскиток. Годишњи радови на ремонту су успешно завршени, снабдевање руског гаса гасоводом је настављено почетком недеље. Сада је количина испорученог гаса достигла претходни ниво норме", прецизирао је.

Испорука нафте преко "Дружбе" без прекида

Сијарто је истакао да се испорука нафте Мађарској преко нафтовода "Дружба" одвија без прекида, упркос чињеници да је Украјина поново подигла транзитне таксе.

Он је додао да је разговарао са замеником министра енергетике Руске Федерације Павлом Сорокином.

"Са мојим старим колегом, замеником министра енергетике, вредно смо радили да гарантујемо сигурност снабдевања Мађарске енергентима упркос спољном притиску. Ако руски ресурси буду прекинути, снабдевање Мађарске енергијом ће постати физички немогуће", закључио је Сијарто.

image