Свет

Сијарто: Уговор са "Гаспромом" добар, обезбеђује сигурност Мађарске

Ако падне цена природног гаса на светском тржишту, онда ће пасти и цена коју морамо да платимо, поручио је шеф дипломатије Мађарске
Сијарто: Уговор са "Гаспромом" добар, обезбеђује сигурност Мађарске© ATA Images

Министар спољних послова и економских односа Мађарске Петер Сијарто назвао је споразум са "Гаспромом" добрим, истичући да обезбеђује сигурност Мађарске и демантовао је гласине да Будимпешта гас из Русије купује по вишој цени.

"За уговор о куповини гаса могу да кажем да је то добар споразум и споразум који обезбеђује сигурност. У најтежим временима енергетске кризе, Мађарска није морала да намеће никаква ограничења, наше снабдевање гасом је увек било обезбеђено, и овим споразумом ће то бити обезбеђено", рекао је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије је такође прокоментарисао извештаје опозиције, објашњавајући да се према формули цене која је наведена у уговору односно износ који Мађарска мора да плати за испоруку гаса из Руске Федерације, обрачунава са закашњењем од два месеца, по курсној листи.

"Ако падне цена природног гаса на светском тржишту, онда ће пасти и цена коју морамо да платимо. Наравно, ово важи и у другом правцу", рекао је он.

Мађарска и "Гаспром" су у септембру 2021. потписали уговоре за испоруку 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година, од чега 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње отпада на трасу кроз Србију (из Турског тока), а једна милијарда преко Аустрије. Прве количине гаса гасоводом Балкански ток, којим се гас добија из Турског тока, отишле су у Мађарску преко Србије 1. октобра.

У августу 2022. године Сијарто је саопштио да је потписао споразум са "Гаспромом", према којем ће се од 1. септембра у земљу испоручивати додатних 5,8 милиона кубних метара гаса Турским током и Србија дневно. Током његове посете Москви у марту 2023. године најављено је продужење споразума о додатним испорукама.

image
VV inauguration
banner