Свет

Марин Ле Пен: Крим је неодвојиви део Русије и нема никакве везе са сукобом у Украјини

Питање Донбаса, сматра политичарка са деснице, треба да буде централно у преговорима о решавању конфликта у Украјини
Марин Ле Пен: Крим је неодвојиви део Русије и нема никакве везе са сукобом у Украјиниwww.globallookpress.com © Panoramic

Крим је неодвојиви део Русије и нема никакве везе са сукобом у Украјини, изјавила је у четвртак за радио "Франс инфо" Марин Ле Пен, лидерка парламентарне фракције партије Национално окупљање, преноси ТАСС.

"Становници Крима су одлучили да се придруже Русији. Ову позицију деле и бивши председници Француске Никола Саркози и Валери Жискар д'Естен. Ја се слажем са њима, ово питање нема везе са данашњим сукобом у Украјини", нагласила је Марин Ле Пен, која је била главни ривал садашњег француског лидера Емануела Макрона на председничким изборима 2017. и прошле године.

Према речима политичарке, "сукоб у Украјини везан је за споразуме из Минска, који се не тичу Крима."

Ле Пен је подвукла да сматра да је Крим део Русије.

"То говорим већ 10 година и нисам се предомислила", рекла је Ле Пенова, која инсистира да "питање Донбаса треба да буде централно у преговорима о решавању сукоба у Украјини".

Одговарајући крајем маја на питања чланова Народне скупштине, Ле Пенова је казала да сматра Крим легитимном руском територијом. Политичарка је додала да има своје утиске са путовања на Крим, где је разговарала са његовим становницима и лично се уверила да су они наклоњенији Русији.

Крим је 1954. године, на иницијативу совјетског лидера Никите Хрушчова, прешао у састав Совјетске Социјалистичке Републике Украјине.

Након државног удара у Украјини, у фебруару 2014, владе Крима и Севастопоља одржале су референдум о поновном уједињењу полуострва са Русијом. Огромна већина бирача подржала је уједињење (96,7 одсто у Републици Крим и 95,6 одсто у Севастопољу), док је излазност достигла 80 одсто.

Упркос убедљивим резултатима референдума, Кијев и ЕУ су одбили да признају Крим као део Русије.

image