Русија

Рјабков: Претња за Крим одраз политике сукоба Вашингтона

Јасно је да ће се оружјe и борбенa техникa, која се налази "на разматрању", у сваком случају наћи у Украјини, рекао је заменик министра спољњих послова Русије
Рјабков: Претња за Крим одраз политике сукоба Вашингтонаwww.globallookpress.com © Xinhua

Без обзира на потезе и намере САД по повећању пошиљки оружја Украјини, што подразумева и обука пилота за управљање ловцима Ф-16, циљеви Специјалне војне операције (СВО) ће бити постигнути, изјавио је данас заменик министра спољњих послова Руске Федерације Сергеј Рјабков.

Рјабков је напоменуо да су још раније читаве посаде снага украјинске пешадије билe примљенe на обуку у многим државама које уз то нису чланице НАТO-a.

 О опасности напада на Крим

Крим је део Русије, а претње САД о нападима на полуострво су неодговорне, Русија ће наћи начин да то не дозволи, истакао је заменик министра спољњих послова РФ, коментаришући изјаву саветника Беле куће за националну безбедност Џека Саливена, који је рекао да су удари на Крим легитимни.

"Крим је неодвојиви део Руске Федерације, а покушаји да се то представи на неки други начин, да се прети, представљају нову потврду неодговорне ексалационе политике Вашингтона. Наћи ћемо начин да не допустимо реализацију таквих претњи. Територијална целовитост Русије, као и њена безбедност, биће поуздано заштићене", рекао је Рјабков.

Подсетимо, раније је Саливен изјавио да Вашингтон не дозвољава Украјини употребу западног наоружања за ударе на територију Руске Федерације, али да Крим не сматрају саставним делом исте.

Крим је постао руски регион 2014. после референдума који се десио као резултат државног преврата у Украјини. На референдуму 2014. године, 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу се изјаснило за улазак у састав Русије. Украјина и даље сматра Крим "својом привремено окупираном територијом", а многе земље запада подржавају Кијев по том питању.

Руководство у Москви је више пута истакло да су становници Крима демократским путем гласали за присаједињење Русији, што је у потпуној сагласности са међународним правом и уставом УН. По речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "заувек завршено".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner