Свет

Бугарска жели да донира муницију Украјини

Нови министар одбране, који присуствују састанку Контакт групе у Бриселу, истиче да би формално придруживање Софије поменутој коалицији било драгоцено јер је Бугарска специјализована за производњу лаког и малокалибарског оружја и муниције
Бугарска жели да донира муницију Украјини© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Нови бугарски министар одбране Тодор Тагарев изјавио је да његова земља жели да се прикључи Контакт групи за подршку Украјини, односно да значајније допринесе напорима Европске уније при снабдевању трупа кијевског режима муницијом.

"Врло отворено желимо да се придружимо овој коалицији. Мислим да ћемо моћи да обезбедимо део потребне муниције за Украјину", рекао је Тагарев у интервјуу за "Политико", те додао да с тим у вези не постоји званична политичка одлука, али да ће се потрудити да нађу начин да то и остваре.

Како бриселски портал оцењује, ово представља велики заокрет за балканску земљу, чија је нова влада ступила на дужност прошле недеље након периода у којем је у року од две године одржано пет избора, и чији је председник Румен Радев, иначе "благ према Русији", одбацио могућност придруживања поменутој групи крајем марта.

Бугарска је прошлог децембра одобрила пакет војне помоћи Украјини а радило се махом о лаком оружју, док је наводно тајно, преко посредника, снабдевала кијевске трупе муницијом у раним фазама рата.

Нови министар одбране, који присуствују састанку Контакт групе у Бриселу, истиче да би формално придруживање Софије поменутој коалицији било драгоцено ако се узме у обзир да је Бугарска специјализована за производњу лаког и малокалибарског оружја и муниције.

Ипак, додаје Тагарев, донирање борбених авиона Миг-29 и система противваздушне одбране представљало би "изазов", пошто су им потребни за одбрану сопствене земље, док је велики део тенковске флоте у Бугарској стар пола века.

Бугарски министар је изјавио и да ће земља до 2024. испунити обавезу према НАТО-а о уступању два одсто БДП-а за потребе пакта.

Рекао је и да Украјина треба да уђе у НАТО када то услови дозволе, тј. чим се рат заврши.

Тагарев је поменуо и да је веома забринут због утицаја Москве у Бугарској, док "Политико" подсећа да у тој земљи само 46 одсто људи, у односу на просек ЕУ од 88 одсто, осуђује Русију због Специјалне војне операције.

"Руски амбасадор у Бугарској и неке друге партије, утицајни политичари, говоре истим језиком, а то није језик наших савезника. Морамо се побринути да се ефикасно супротставимо руској пропаганди, кампањама дезинформација и свим другим врстама утицаја који имамо у земљи", закључио је Тагарев за "Политико".

Земље ЕУ су у мају одлучиле да пошаљу милион граната сагласивши се да одмах дају муницију из сопствених залиха и да државе чланице за то добију делимичну накнаду. Као део овог напора Европска одбрамбена агенција (ЕДА) покренула је пројекат заједничке набавке муниције, било да се попуне залихе чланица или да се пошаље у Украјину. 

Бугарска и Ирска су досад биле једине две земље које се нису придружиле шеми ЕДА.

image