Свет

"Качкет" ударио на "Бундеву": Како је бугарска политика почела да личи на мафијашки филм

Бугарска је упала у (још једну) политичку кризу
"Качкет" ударио на "Бундеву": Како је бугарска политика почела да личи на мафијашки филмwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka

Најновија бугарска политичка криза укључује бомбу поред пута, израелског стручњака за експлозиве и претње смрћу у стилу Кополиног "Кума". Главни ликови су главни тужилац Иван Гешев, надимак "Качкет", и некадашњи премијер Бојко Борисов, познат и као "Бундева".

Збуњени сте? Не брините, нисте једини, пише бриселски "Политико", који је покушао да разјасни шта се све десило у тој балканској држави од 1. маја, када је Гешев изјавио да је извршен атентат на њега.

У сржи проблема налази се положај главног тужиоца. Гешев се већ годинама налази на удару антикорупцијских и продемократских активиста, који га оптужују да је један од највећих препрека на путу Бугарске ка успостављању европских норми. (Надимак "Качкет" добио је по свом омиљеном шеширу).

Током лета 2020. године, он је био једна од главних мета огромних протеста против мафије, када су демонстранти неуспешно тражили његову оставку.

Политички заштићена мафија је свеприсутна у Бугарској, а њени интереси укључују трговину наркотицима, оружјем, људима и злоупотребу европских фондова, пише "Политико". За демонстранте, моћни главни тужилац налази се у центру мафијашке структуре, водећи рачуна да ни једног битног играча не сустигне правда.

Након што је "преживео" протесте 2020. године, Гешев је деловао недодирљиво, делимично и зато што је имао близак однос са дугогодишњим бугарским премијером Бојком Борисовом, коме је прошле године помогао да изађе из затвора. (Корпулентни бивши радник обезбеђења надимак "Бундева" добио је због своје позамашне главе.)

Нешто се, ипак, променило и изазвало "грађански рат" у срцу бугарског политичког естаблишмента, што би могло улити наду свима у Бугарској који се надају да би њихова земља коначно могла да се обрачуна са корупцијом.

Борисов и његова партија ГЕРБ однели су тесну победу на априлским парламентарним изборима - петим у последње две године - а његова кандидаткиња за премијера, некадашња европска комесарка Марија Габријел, рекла је да жели да смени Гешева због "штете коју је нанео угледу тужилаштва".

Чак и ако су шансе Габријел да дође на чело владе мале, услед чињенице да су коалициони преговори пред колапсом, Гешев је на оптужбе узвратио жестоко, тврдећи да "политичари желе да убију њега и његову породицу". Он је такође запретио да ће открити информације о корупцији на највишем нивоу.

Да ли неко заиста покушава убије Гешева?

Гешев се нашао центру пажње бугарске јавности када су 1. маја званичници рекли да је он преживео бомбашки напад, када је експлозивна направа детонирана на кривини којом се кретао његов аутомобил.

Његов заменик Борислав Сарафов тврдио је да се поред пута налази кратер пречника три метра, а ту тврдњу је потврдио је специјално ангажовани израелски стручњак за експлозиве.

Многи опозициони политичари, ипак, сумњају да је у питању намештаљка, односно да је Гешев инсценирао покушај атентата у тренутку када се његова позиција нашла у опасности.

Асен Василев, ко-лидер антикорупцијске партије Настављамо са променама новинарима је рекао да неко "покушава да уплаши зечеве", док је лидер партије Демократска Бугарска Атанас Атанасов додао да "постоје јасни докази да је у питању намештаљка".

Ово није први пут да Гешев тврди да је његов живот у опасности. Он је у понедељак јавно поцепао своје писмо оставке, за које тврди да му је наметнуто, и рекао да ће остати на тој функцији до краја мандата 2026. године.

Гешев је себе упоредио и са убијеним сицилијанским судијом Ђованијем Фалконеом, тврдећи да је добио претње смрћу, укључујући и коментар да се "налази на ивици провалије док ветар дува". Додао је и да су претње смрћу упућене и члановима његове породице.

Он је рекао и да је Борисов покушао да га намами да напусти место главног тужиоца, нудећи му места амбасадора у Турској и Израелу, што некадашњи премијер негира. Представљајући себе као независног заштитника владавине права, он је обећао да ће се борити против "политичког смећа" у парламенту

Гешев је себе представио и као заступника бугарских евроатлантских амбиција, исмевајући Борисова зато што је руском председнику Владимиру Путину поклонио пса као знак пријатељства. "Чак су и неки бивши премијери Путину давали штенце", рекао је он.

Зар Гешев раније није био Борисовљев заштитник?

Да, партија ГЕРБ Бојка Борисова била је кључна у постављању Гешева на његову функцију 2019. године. Када је Борисов прошле године ухапшен под оптужбом да је изнудио новац од казино барона Васила Божкова "Лобање", Гешев му је притекао у помоћ, тврдећи да је случај "смешан и политички мотивисан".

Борисов сада демантује да га је Гешев спасао, тврдећи да су одлуку о његовом пуштању на слободу независно донела два различита суда. "Сада испада да је мене Гешев спасио од затвора! Можда је требало да останем тамо још два дана. Хоћете да се вратим тамо на још два дана?", напао је Борисов новинаре који су га питали о везама са Гешевом.

И даље није потпуно јасно шта је проузроковало сукоб између Борисова и Гешева. Могуће је да је некадашњи премијер проценио да је држави тужилац постао исувише штетан за његову политичку каријеру, као и да би морао да га склони ако жели да постане кредибилан коалициони партнер, како у Бугарској тако и у Бриселу, наводи "Политико".

Шта бугарски естаблишмент мисли о свему овоме?

Ситуација је почела да се развија изузетно брзо. Сарафов, Гешевљев некада лојални заменик, променио је страну, и сада позива на оставку свог шефа. Он је чак поднео и тужбу против главног тужиоца која наводно укључује и илегалне снимке.

Пошто је реч о осетљивом случају, он је добио и полицијску заштиту.

Да, добро сте прочитали: Бугарско Министарство правде штити заменика главног тужиоца од његовог шефа. "Добро познајем господина Гешева и управо зато се плашим за сопствени живот", рекао је Сарафов, додајући да зна његове "методе", као и да је "нестабилан".

Гешев је на то одговорио тако што је од Врховног судског савета затражио да преузме дисциплинске мере против Сарафова, тврдећи да је он "издајник бугарског народа".

Бугарски судски синдикат критиково је Гешева, тврдећи да он није подобан да обавља своју функцију због "потпуног одсуства професионализма и моралних квалитета", додајући да је он показао своје "глумачке вештине", али и да је истовремено разоткрио да су му мотиви лични и политичили. Синдикат је позвао и на смену Врховног судског савета који именује главног тужиоца.

Шта ће се даље дешавати?

У идеалном свету, скандал ових размера довео би до дубоких промена у правосудном систему земље, можда чак и уставних измена, пише "Политико". Али до кулминације целог случаја тек треба да дође.

Могуће је да ће, под политичким притиском, коначно доћи до формирања већине у Врховном судском савету која је неопходна за смену Ивана Гешева. Ипак, и даље није јасно ко би предводио ту политичку иницијативу, а сам главни тужилац тврди да ће у јавност изнети "прљав веш" чланова Савета.

Борисов највероватније неће успети да формира владу, а држава би у скоријој будућности могла на своје шесте изборе у последње две године. 

Гешев је познат по својој тврдоглавости и мало је вероватно да ће сам поднети оставку. "Мени је једино важно то да радим за бугарски народ. Одрадићу свој мандат невезано за све остало", рекао је он.

image