Свет

БоЏо има нови посао, само је заборавио да га пријави парламенту и сад је у проблему

Бивши премијер могао би се да нађе у "сосу"
БоЏо има нови посао, само је заборавио да га пријави парламенту и сад је у проблемуGetty © WPA Pool / Pool

Бивши британски премијер Борис Џонсон потврдио је да се придружује таблоиду "Дејли мејл" као колумниста, али би могао да се нађе у проблему јер о томе није обавестио парламент, пише "Блумберг".

Контроверзни политичар - који је обећао да ће јавности давати нецензурисане ставове - могао би поново да се нађе под лупом након што је антикорупцијска служба парламента саопштила да није затражио одобрење Вајтхола.

Председавајући Саветодавног комитета за пословна именовања (Ацоба), торијевац, лорд Ерик Пикелс, контактираће Џонсона и затражити објашњење.

У међувремену, из "Дејли мејла" наводе да су "одушевљени" што могу да пожеле добродошлицу "једном од најдуховитијих и најоригиналнијих писаца у овом послу".

Џонсон је, пак, рекао да је "одушевљен" што ће моћи да допринесе "тим славним страницама" и обећао да ће испоручити "потпуно непрочишћене ствари".

Иако је шаљиво рекао да ће се бавити политиком само када "апсолутно мора", колумна му даје моћну платформу да пуца на премијера Ришија Сунака са којим се јавно сукобљава. Џонсонова колумна ће се појављивати у новинама сваке суботе.

Постојале су спекулације о томе да ли ће се Џонсон вратити својим новинарским коренима након што је драматично дао оставку на место посланика прошле недеље уочи извештаја који је открио да је свесно лагао парламент о журкама које су организоване у дворишту Даунинг стрита у јеку корона карантина.

Пре него што је постао лидер странке, Џонсон је радио у "Телеграфу".

Из Саветодавног комитета наводе да нису обавештени о новој улози Џонсона.

Бивши министри који су напустили Владу у последње две године морају да се пријаве независном надзорном органу пре преузимања новог именовања или функције.

Портпаролка Акобе је рекла новинској агенцији ПА: "Нисмо имали пријаву и писаћемо господину Џонсону."

Извор близак Џонсону инсистирао је да је писао Акоби, али није рекао када је писмо послато.

Бивши лидер торијеваца придружује се својој верној савезници, бившој министарки културе Надин Дорис, која пише недељну колумну уторком за "Дејли мејл".

image