Свет

САД увеле визна ограничења за званичнике Уганде због доношења закона против хомосексуализма

У саопштењу Стејт департмента не помињу се имена, ни број званичника који ће бити погођени визним ограничењма, али се тврди да ће САД казнити оне који су одговорни за злоупотребе људских права у овој земљи
САД увеле визна ограничења за званичнике Уганде због доношења закона против хомосексуализмаwww.globallookpress.com © Samuel Corum - Pool via CNP

Сједињене Државе увеле су визна ограничења за званичнике Уганде зато што је та афричка нација усвојила Закон о борби против хомосексуализма. Овај закон су осудиле неке земље и Уједињене нације, саопштио је у петак амерички Стејт департмент, преноси Ројтерс.

Закон је усвојен у мају, а предвиђа смртну казну за "тешку хомосексуалност", кривично дело које укључује преношење ХИВ вируса путем секса. То је изазвало осуде западних влада и довело у питање милијарде долара иностране помоћи, које добија ова земља.

Амерички председник Џо Бајден запретио је Уганди смањењем помоћи, а државни секретар Ентони Блинкен упозорио је прошлог месеца да ће влада САД размотрити визна ограничења за званичнике Уганде.

У саопштењу Стејт департмента не помињу се имена, ни број званичника који ће бити погођени визним ограничењма, али се наводи да ће САД казнити „оне који су одговорни за злоупотребе људских права у Уганди."

Стејт департмент је променио упутства за путовања америчких грађана у Уганду, како би упозорио на ризик за ЛГБТ особе које могу бити кривично гоњене и осуђене на доживотни затвор или смртну казну, наводи се у саопштењу.

"Сједињене Државе подржавају народ Уганде и остају посвећене унапређењу поштовања људских права и основних слобода у Уганди и широм света", саопштио је Стејт департмент.

Закон предвиђа доживотну казну затвора за истополне односе и 20 година затвора за промовисање хомосексуализма.

Такође, компаније, укључујући медије и невладине организације, које свесно промовишу ЛГБТ активности, биће кажњене оштрим казнама.

image