Свет

Председник Уганде потписао: За "тешку хомосексуалност" лети глава

"Узели смо у обзир забринутост народа и донели законе да заштитимо светост породице", навела је председница парламента Уганде Анита Анет Амонг у саопштењу објављеном у понедељак. Она је истакла да Уганда чврсто настоји да "законом брани културу, вредности и тежње народа"
Председник Уганде потписао: За "тешку хомосексуалност" лети главаwww.globallookpress.com © Hajarah Nalwadda/XinHua

Председник Уганде Јовери Мусевени потписао је анти-ЛГБТ закон који су активисти назвали једним од најоштријих у свету.

Активисти и одређене међународне организације за људска права тврде да се угандански Закон о борби против хомосексуализма из 2023. године мора преиспитати.

Нацрт овог закона одобрен је у марту, и првобитно је подразумевао казну од 20 година затвора само за оне који се идентификују као ЛГБТ+, али га је председник Уганде Јовери Мусевени крајем априла вратио у парламент на ревизију, како би био измењен тако да не "уплаши" особе којима је потребна "рехабилитација".

"Узели смо у обзир забринутост народа и донели законе да заштитимо светост породице", навела је председница парламента Уганде Анита Анет Амонг у саопштењу објављеном у понедељак. Она је истакла да Уганда чврсто настоји да "законом брани културу, вредности и тежње народа."

Она је подстакла надлежне органе да спроводе закон на "фер, сталожен и чврст начин."

Измењена верзија закона која је усвојена у парламенту раније овог месеца појашњава да се идентификација као ЛГБТ+ без упуштања у хомосексуалне радње неће криминализовати.

Међутим, већина осталих ставки је остала непромењена, попут предвиђене смртне казне за "тешку хомосексуалност", а која укључује секс са малолетником, упражњавање секса од стране особе која је ХИВ-позитивна, као и инцест.

Канцеларија Уједињених нација за људска права назвала је овај закон "драконским и дискриминаторним", тврдећи да он представља "рецепт за системско кршење права" ЛГБТ+ особа и опште популације.

Ова институција је путем Твитера саопштила да је овај закон "у супротности са Уставом и међународним уговорима, и захтева хитну ревизију."

У заједничком саопштењу Глобалног фонда за борбу против ХИВ-а, туберкулозе и маларије, Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ и Плана за хитну помоћ у борби против ХИВ-а председника САД наводи се да овај закон доводи напредак Кампале у борби против ХИВ-а у "озбиљну опасност."

Вашингтон је раније упозорио Уганду на могуће економске "последице" ако закон ступи на снагу.

"Свакако да ово веома пажљиво пратимо и морали бисмо да размотримо да ли би можда било последица које бисмо морали да предузмемо, можда на економски начин, ако овај закон заиста буде усвојен и примењен", рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер у марту.

Мусевени је, међутим, позвао уганданске законодавце да покажу свој "патриотизам", супротставе се хомосексуализму и припреме се за потенцијалне последице смањења стране економске помоћи.

image