Свет

Резолуција у Конгресу САД: Руску имовину конфисковати због америчких пореских обвезника

Група америчких конгресмена тражи конфискацију руских средстава за помоћ Украјини - и Американцима
Резолуција у Конгресу САД: Руску имовину конфисковати због америчких пореских обвезникаGetty © Drew Angerer / Staff

Чланови комитета Представничког дома и Сената предложили су Закон о изградњи економског просперитета и прилика за Украјинце (РЕПО) са циљем пружања додатне помоћи Украјини уз помоћ средстава конфискованих од Централне банке Русије и других суверених средстава Руске Федерације како би, наводи се, "Путин, а не амерички порески обвезници, платио рачун за штету изазвану неиспровоцираном руском инвазијом на Украјину".

"Одлуку о покретању ничим изазваног агресивног рата у Украјини донела је само Русија и Русија – тако да Путин мора да плати", рекао је председавајући комитета Мајкл Мекол, републиканац из Тексаса.

"Нажалост, виђали смо увек изнова како Бајденова администрација игра слабо и превише жељно прави велике уступке у преговорима са нашим противницима, укључујући и ирански нуклеарни програм, нови СТАРТ споразум о нуклеарном оружју са Русијом, и састанке са представницима Комунистичке партије Кине.

Због тога, Конгрес мора да делује тако да забрани администрацији да тргује руском државном имовином пре него што она буде искоришћена за обештећење Украјини и створи преко потребан пут за САД да раде са нашим савезницима на употреби ових средстава за реконструкцију.

"Поносан сам што подржавам овај закон који није само од кључног значаја за обезбеђивање правде за Украјину и добар чувар долара америчких пореских обвезника, већ и шаље снажан сигнал одвраћања другим противницима да ако желе да наставе да тргују доларима, еврима и јенима, не могу да покрену ничим изазвану агресију", рекао је Мекол.

Једино је исправно да средства руске владе у Сједињеним Државама буду заплењена и пренамењена како би се помогло Украјини да обнови своју земљу. РЕПО закон ће нам помоћи да урадимо управо то. Надам се да ће нам се наше колеге из Сената придружити, рекао је члан комитета Сената за спољне односе Џим Риш.

"Обнова украјинске економије коштаће стотине милијарди долара... Двопартијски РЕПО закон би осигурао да Сједињене Државе - као ослонац трансатлантског савеза – могу да преузму водећу улогу у томе да се то догоди", објаснио је сенатор Шелдон Вајтхаус.

image