Свет

Европска централна банка упозорава Брисел: Пазите како користите руску замрзнуту имовину

Франкфурт страхује да би коришћење камата на руску имовину могло да наруши поверење у евро као глобалну валуту
Европска централна банка упозорава Брисел: Пазите како користите руску замрзнуту имовинуwww.globallookpress.com © Boris Roessler

Европска централна банка упозорила је Брисел да не користи добит на заплењену руску имовину, јер би то могло да наруши поверење у евро као глобалну валуту и да нанесе велику штету европској финансијској стабилности, пише "Фајненшел тајмс".

Ова институција, са седиштем у Франкфурту, незванично је упозорила Европску комисију да би планови за "преусмеравање плаћања за финансирање Украјине послали лош сигнал глобалним тржиштима."

Званичници ЕУ управо испитују могућности за распоређивање прихода од замрзнуте руске имовине која је блокирана земљама чланицама ЕУ.

ЕЦБ је упозорила да би коришћење прихода од камата могло да подстакне друге централне банке, које држе велике резерве новца, да окрену леђа евру, посебно уколико ЕУ делује једнострано, без сагласности других земаља Г7, наводи се у нацрту интерног документа ЕУ у који је "Фајненшел тајмс" имао увид.

"Импликације би могле бити значајне. То може довести до диверзификације резерви у односу на имовину деноминовану у еврима, може да повећа трошкове финансирања за европске државе и доведе до диверзификације трговине", додаје се у документу који описује став ЕЦБ.

Портпарол ЕЦБ је одбио да коментарише ово питање.

Нервоза у Бриселу и у Франкфурту

Брисел разматра низ опција, укључујући активно управљање руском имовином, како би се "пронашла средства за Украјину." Међутим, сва решења која се испитују носе одређене правне ризике.

Једна од идеја коју испитују званичници Европске комисије јесте да се од депонената руске имовине захтева да дају део добити, тврде извори који су упућени у овај проблем.

Ова идеја већ је изазвала нервозу међу државама чланицама ЕУ, као и у Франкфурту, који промовише евро као глобалну валуту и не жели да доведе у питање поверење у финансијске структуре ЕУ.

И Европска комисија је одбила да ово коментарише.

"Нема неслагања око тога да ли је то морално исправна ствар. Али, питање како то извести је веома тешко", изјавио је неименовани дипломата ЕУ. "Не можете заобићи владавину закона. Ако нађете решење које је правно одрживо, какве ће то имати импликације на статус евра као глобалне валуте?"

Белгијска влада је већ саопштила да намерава да користи добит од руских замрзнутих средстава за "помоћ Украјини", издвајајући новац за војну и хуманитарну помоћ, као и за помоћ избеглицама.

Ове расправе се одвијају усред шире дебате о начинима прикупљања средстава за "обнову Украјине". Ове недеље је у америчком Сенату представљен закон који су одобрили и демократе и републиканци, који омогућава председнику Џо Бајдену да заплени руску имовину и стави је на располагање Кијеву због, како се наводи, "дугорочне реконструкције Украјине".

Упркос саопштењима из Европске комисије да би замрзнута руска средства могла да се користе за обнову Украјини, у ЕУ још увек не постоји законодавна база за такве акције.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је раније да је замрзавање руске имовине у Европи – пљачка.

image