Свет

"Би-Би-Сијево" одељење за спречавање ширења дезинформацфија оптужено да - шири дезинформације

Новинарка задужена за раскринкавање лажних вести и дезинформација оптужена да фабрикује чињенице у корист британске владе
"Би-Би-Сијево" одељење за спречавање ширења дезинформацфија оптужено да - шири дезинформацијеGetty © Photo by Leon Neal

Ново "Министарство истине" британског јавног сервиса, "Би-Би-Си Верифај", одељење које би требало да се "супротстави ширењу дезинформација", нашло се на удару критика када је откривено да је њихова новинарка Маријана Спринг наводно ширила лажне вести о некадашњем кандидату Странке за независност Уједињеног Краљевства (УКИП) за Европски парламент Карлу Бенџамину.

Двадесетседмогодишња Спринг је пар дана након лансирања "Би-Би-Си Верифај" обавестила гледаоце да је њена мисија да "верификује видео записе, проверава чињенице, супротстави се дезинформацијама и анализира сложене приче како би они заиста могли да сазнају истину о томе што се дешава". 

Међутим, и сама се суочава са оптужбама да фабрикује чињенице у складу са жељама британске владе. 

Спринг је, наиме, већ у првој епизоди подкаста у оквиру "Би-Би-Си Верифај" названог "Маријана у свету дезинформација" између осталог наводно лажно навела да је Бенџаминов Јутјуб канал суспендован (он је активнији на другом каналу "Лотус итерс", али је његов оригинални канал и даље активан и он повремено и тамо поставља садржај), да је једној британској званичници "претио силовањем", што је случај који је полиција истраживала и одбацила, при чему је без икаквих доказа тврдила да Бенџамин сарађује са белим супрематистима. 

У изјави за "Брајтбарт Лондон" Бенџамин је рекао да је прилично шокиран, како наводи, лажима које је Спринг изнела.

"Искрен да будем, прилично сам шокиран због свега овога. Не због чињенице да Би-Би-Си лаже о мени или било коме другом, већ због дрскости и размерама лажи. Обично лажу тако што изоставе информације, што им омогућава да искористе истините чињенице како би испричали неистините приче".

Како објашњава, овога пута су потпуно измислили чињенице. 

Упркос томе што су оптужени за ширење дезинформација, и то на подкасту који наводно раскринкава дезинформације, "Би-Би-Си" и Маријана Спринг нису одговорили на више "Брајтбартових" захтева за коментар. 

Уместо да на друштвеним мрежама одговори Бенџамину, Спринг га блокирала на Твитеру и тврдила да је њен подкаст "привукао пажњу тролова".

image