Свет

Би-Би-Си обнавља статуу голог детета и старца, дело вајара који је сексуално злостављао ћерке и пса

"Какву поруку о Великој Британији шаљемо остатку света", питала је активисткиња за дечја права након одлуке да медијска кућа обнови статуу која приказује наго дете у наручју старца
Би-Би-Си обнавља статуу голог детета и старца, дело вајара који је сексуално злостављао ћерке и псаGetty © Photo by Leon Neal

Статуа вајара Ерика Гила који је у објављеним дневницима признао да је сексуално злостављао своје ћерке, исклесана је током 1931. и 1932. године и једно је од његових најпознатијих дела.

Статуу је резигнирани човек оштетио чекићем 2022. године, а сада ће бити рестаурирана средствима Би-Би-Сија, преноси "Дејли мејл".

Након открића 1989. године да је Гил дуго година континуирано злостављао своју децу, био у инцестуозном односу са рођеном сестром и сексуално злостављао породичног пса, упућени су бројни захтеви да се спорна статуа, која приказује Аријела и Проспера из Шекспирове "Буре" као обнажено дете у загрљају старца, уклони из седишта Би-Би-Сија у Лондону.

Активисти који се боре против злостављања деце поручили су да је одлука да статуа буде обновљена шамар у лице публици и запосленима.

"Ова одлука је такође у супротности са вредностима Би-Би-Сија, које треба да одражавају вредности Велике Британије у свету и да допринесу добробити наше државе. Шта мисле какву поруку ово шаље?", истакла је Дон Карингтон, дугогодишњи борац за дечја права.  

Како је додала, гнусно је да се човек који је признао да је сексуално злостављао своје ћерке, сестре и пса слави на такав начин.

Како пише "Дејли мејл", очекује се да поправке буду завршене до краја јуна.

Шеф одељења за историју Би-Би-Сија Роберт Сетер рекао је да се "наставља дебата о томе да ли треба раздвајати уметника и његову уметност", те да та медијска кућа ни на један начин не одобрава поступке Ерика Гила.

"Зграда у којој се налазимо је од историјског и културног значаја и представља један од темеља савременог емитовања, како у нашој земљи, тако и широм света. Имамо одговорност да одржавамо и чувамо зграду за генерације које долазе", рекао је Сетер.

image